Učenička deliberacija je održana  4. studenog 2022. s početkom u 12:00 u Gimnaziji Vukovar te je na njoj sudjelovalo tridesetak učenika iz škole i debatnog kluba koji djeluje unutar škole, predstavnika zainteresirane stručne javnosti i donositelja odluka (predstavnici Grada Vukovara i ravnateljica škole).

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

U projekt je od rujna 2021. uključena Gimnazija Vukovar, a ovo nam je već treća učenička deliberacija u Vukovarsko – srijemskoj županiji. U protekloj školskoj godinu učenici i učenice debatnog kluba su zajedno s voditeljicom Mirelom Milković bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti.  Na deliberaciji su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemu koji ih muči te predložiti rješenja.

Učenici su u svojoj zajednici locirala dva glavna problema za mlade grada Vukovara. Prvi je nepostojanje norijade koja se zamjenski organizira u Vukovaru. Maturanti Vukovara tako moraju odlaziti u druge gradove na norijadu što dovodi do problema povezanosti javnog prijevoza i u konačnici sigurnosti. Prijedlog učenika je da se 26.5. organizira službena norijada za maturante, a da okupljene zabavljaju lokalni bendovi ili DJ-evi, kroz suradnju s Gradom i lokalnom zajednicom, donacije te uključivanje volontera iz svih vukovarskih srednjih škola.

Deliberaciji su se odazvali dogradonačelnik Grada Vukovara Filip Sušac i pročelnik UP za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić te pokazali interes i podršku učeničkom prijedlogu, kao i prijedloge za poboljšanje i dodatnog materijala za raspravu i odlučivanje

Drugi problem koji su mladi Gimnazije Vukovar uočili je nepostojanje prostora u školi u kojem se učenici mogu neformalno ukupljati prije ili poslije nastave. Škola ima značajan broj učenika putnika kojima bi dobro došao prostor u kojem mogu boraviti do prijevoza. Također, ovaj prostor osigurao bi da se mogu održavati međuvršnjačke instrukcije, oragnizirati radionice i aktivnosti koje trenutno škola ne može ponuditi. Predloženo je da se uredi jedna podrumska prostorija u suradnji sa samom školom, a da uređenju i održavanju sudjeluju učenici škole, kao i cijela zajednica.

Deliberaciji su se odazvale i predstavnice lokalnih udruga (Europski dom Vukovar, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima te Udruga Duga) te najavile da će se i udruge rado uključiti u ovu akciju.

Zahvaljujemo svim okupljenima što su sudjelovali i podijelili znanje, informacije i dobru volju za rješavanje uočenih problema u lokalnoj zajednici. Deliberacija u Vukovaru bila je sedma deliberacija dosad, u studenom stižemo još do Kutine, a do kraja školsko godine očekujemo još petnaestak učeničkih deliberacija diljem Hrvatske. Na ovom linku možete pronaći više informacija o samom projektu, ali i o HDD-u.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.