Deliberacija u Županji

Deliberacija u Županji

Učenička deliberacija je održana 27. rujna 2022. u Gimnaziji Županja te je na njoj sudjelovalo sedamdesetak učenika iz škole i debatnog kluba koji djeluje unutar škole.

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

U projekt je od rujna 2021. uključena Gimnazija Županja, a ovo je prva učenička deliberacija u u novoj školskoj godini. U protekloj školskoj godinu učenici i učenice debatnog kluba Pathos su zajedno s voditlejicom Dubravkom Bilić bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti.  Na deliberaciji su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemu koji ih muči te predložiti rješenja.

Gotovo 20 posto mladih u Republici Hrvatskoj svake godine doživi mentalno, emocionalno ili bihevioralno zdravstveno stanje. Ipak, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, gotovo polovica te djece ne prima nikakvu vrstu usluga mentalnog zdravlja. Razlozi su različiti: socijalna stigma, visoki troškovi, nedostatak osiguranja te školsko osoblje i roditelji kojima možda nedostaje prepoznavanje i svijest o simptomima. Bez dijagnoze i liječenja, stanja mentalnog zdravlja mogu utjecati na učenikov rast i razvoj. Jedan od najboljih načina za pružanje usluga mentalnog zdravlja mladima pružanje usluga tamo gdje provode dan – u njihovim školama.

„Prijedlog je da u dogovoru s vama i stručnjacima organiziramo model koji bi najbolje odgovarao svima. Trenutna ideja modela jest ta da u školskoj godini imamo razne edukacijske seminare, radionice u sklopu sata razrednika. Uz edukaciju, osigurali bismo i savjetovanje, odnosno kratke individualne razgovore sa stručnim i spremnim osobama. Na taj način bi se učenici riješili barem dijela emocija koje taje. Ovdje stručne i spremne osobe imaju ulogu procjene; dakle, treba li ovaj učenik posjetiti psihologa? Sumnja li se na poremećaj? Učenici bi dobivali različite metode savladavanja različitih problema s kojima se suočavaju. Studenti, kao i stručne osobe, usavršavale bi se. Stjecali  bi nova iskustva, na novom mjestu, s novim ljudima.“ Debatni klub Phatos

Deliberacija u Županji bila je peta deliberacija dosad, a u listopadu smo u Vukovaru i Novoj Gradišci, do kraja školsko godine očekujemo još petnaestak učeničkih deliberacija diljem Hrvatske. Na ovom linku možete pronaći više informacija o samom projektu, ali i o HDD-u.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

Vinkulja

Radio Županja

Glas Slavonije

“Najnovije dostupne procjene ukazuju na to da na globalnoj razini s dijagnosticiranim mentalnim poremećajem živi više od 1 od 7 adolescenata u dobi od 10 do 19 godina. Gotovo 46.000 adolescenata počini samoubojstvo svake godine, što je među prvih pet uzroka smrti u toj dobnoj skupini. Istovremeno, postoji veliki nesrazmjer između potreba i ulaganja sredstava u mentalno zdravlje. Izvješće otkriva da se oko samo 2 posto državnih proračuna za zdravstvo usmjerava u mentalno zdravlje.”

Debatni klub Phatos, Gimnazija Županja

“U Hrvatskoj je prema dostupnim podacima učestalost mentalnih poremećaja u dobnoj skupini od 10 do 19 godina 11,5 posto, odnosno procjenjuje se da oko 49.272 djevojčica i dječaka živi s nekim od mentalnih poremećaja. Pritom je učestalost nešto manja kod dječaka (10,9 posto) nego kod djevojčica (12,1 posto). U Europi je samoubojstvo drugi najčešći uzrok smrti među mladima u dobnoj skupini od 10 do 19 godina. Naime, u mnogim školama, pa tako i u našoj, sve više adolescenata treba psihološku pomoć, a u školama kronično nedostaje stručnjaka, posebno psihologa.”

Debatni klub Phatos, Gimnazija Županja

“Kako nam možete pomoći? Ovim putem molimo školu da na ustupi prostor škole i dopusti provedbu edukacije kroz sat razrednika. A grad molimo da financira put stručnih osoba do naše škole te njihovo djelovanje na određen period. Nadamo se da ćemo zajedno doći do promjene i pomaka, jer i mali korak čini veliku razliku. Mentalno zdravlje dio je fizičkog zdravlja – ne možemo si dopustiti da ga i dalje promatramo drugačije.”

Debatni klub Phatos, Gimnazija Županja
2022-10-04T17:18:42+00:00