Hrvatsko debatno društvo (HDD) vas poziva da se prijavite na sveobuhvatan trening i mentorski proces za provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja koji će se provoditi u 3 faze. Trening je namijenjen nastavnicima srednjih škola i edukatorima neformalnog obrazovanja** u području rada s mladima u Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Prijave do 24. kolovoza 2022., a rezultati selekcije su 25. kolovoza do 12.00.

Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

  • Trening se sastoji od tri faze. Prvi, obvezni modul u trajanju od 12 sati se održava online. Predviđena su 4 (četiri) online susreta u trajanju od po 3 (tri) sata ili prema dogovoru sa sudionicima. Trening se temelji na metodama neformalnog obrazovanja. Od 29.8.2022. – 1.9.2022. u jutarnjim terminima 10:00 – 13:00 sati.
  • Završni (opcionalni) zajednički modul od 6 dana (uživo) koji okuplja sve sudionike (ljeto 2023.)
  • Između 2 treninga imamo mentorski proces pri provedbi debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja i obuhvaća kontinuirani rad s učenicima.
  • Izvoditeljice treninga i mentorskog procesa bit će kvalificirane trenerice.
  • Sudionici će za svoje sudjelovanje dobiti potvrdu o sudjelovanju nakon svake faze.
  • Sudionici će u školskoj godini 2022./2023. započeti s radom debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja (DMGOO) u svojim zajednicama. Sam DMGOO uključuje okupljanje učenika škole u debatne klubove u kojima raspravljaju o ključnim temama povezanim uz demokratsku kulturu, građansku svijest, interkulturni dijalog, prihvaćanje i uvažavanje drugačijeg te građanski angažman. Ishod rada u debatnim klubovima je priprema učeničke deliberacije vezano uz problem koji su uočili kroz rad u klubu. 

  • Grupa od 6 trenera HDD-a pružat će online i uživo mentoriranje i potporu educiranim nastavnicima kako bi osigurali kvalitetu i pomogli održavanju aktivnosti. Planirano je da svaku školu i zajednicu u kojoj je u sklopu projekta započela provedba DMGOO-a treneri HDD-a posjete jednom kvartalno kako bi pružili potporu izvoditeljima na terenu. Svaki će izvoditelj istovremeno moći neometano komunicirati s trenerima putem online servisa ZOOM.

  • Sudionici će razviti svoja znanja i sposobnosti iz područja vršnjačkog učenja, facilitiranja učenja, moderiranja grupe, upravljanja procesom učenja, razvijanja kritičkog razmišljanja, razvijanja tolerancije i interkulturnog dijaloga,
  • Sudionici će se upoznati s pravilima debate te pravilima deliberacije,
  • Sudionici će biti osnaženi za vođenje debatnog kluba
  • Sudionici će biti osnaeni za analizu problema i osmišljavanje rješenja u zajednici
  • Sudionici će biti osnaženi za provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja

je osnažiti sudionike (nastavnike) za provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja i time omogućiti mladima da sudjeluju u rješavanju problema na koje svaki dan nailaze u svojim zajednicama i kroz taj proces pokazati što znači život u demokraciji i što sve treba znati za uspješno funkcioniranje građanskog društva.

HDD svake godine u kolovozu održava debatni kamp: Ljetnu školu demokracije. Radi se o šestodnevnoj edukaciji namijenjenoj učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima i nenastavnom osoblju, kao i studentima koji žele postati voditelji debatnih klubova.

Kroz sudjelovanje u ovom treningu, najaktivniji sudionici će imati priliku prijaviti se na subvencioniranje dijela troškova sudjelovanja na Ljetnoj školi demokracije za sebe i svoje učenike.

TIMELINE PROVEDBE DEBATNOG MODELA GRAĐANSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA 2022./2023.