Učenička deliberacija u Kninu

Učenička deliberacija u Kninu

Održali smo i drugu učeničku deliberaciju u sklopu projekta Demokratsko procijepljenje. Deliberacija je održana 9. lipnja 2022. u Srednjoj školi Lovre Montija Knin te je u njoj sudjelovalo tridesetak učenika iz škole.

Tijekom deliberacije su učenici imali priliku predstaviti problem koji su prepoznali u svojoj zajednici, odnosno nepostojanje prostora za druženje mladih kojim upravljaju sami mladi te dati svoj prijedlog stvaranja kluba za mlade u Kninu. Prijedlog su iznijeli gospodinu Marku Jeliću, županu Šibensko-kninske županije, gospođi Kristini Perić, zamjenici gradonačelnika Grada Knina te predstavnicima javnih ustanova poput Pučkog otvorenog učilišta Knin, Narodne knjižnice Knin, Veleučilišta “Marko Marulić” u Kninu i Osnovne škole Domovinske zahvalnosti, kao i predstavnicima udruga s područja Knina poput Udruge Porta, Udruge ZvoniMir, Udruge za obrazovanje i znanost “Scientia populo” i Udruge umirovljenika Knin. Cijeli događaj je podržala i Srednja strukovna škola Kralja Zvonimira Knin. Učenici su od okupljenih dobili povratnu informaciju na svoj prijedlog, kao i osvrt što se sve po pitanju prostora za mlade dosad u Kninu događalo, što je bilo uspješno a što nije te kome se sad u zajednici mogu javiti kako bi prijedlog postao stvarnost.

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva. U projekt je od rujna 2021. uključena Srednja škola Lovre Montija. U protekloj školskoj godinu učenici i učenice su zajedno s nastavnicom Nadom Jakovčević  iz navedenih škola bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti. 

Deliberacija u Kninu je bila prva u projektu nakon one u Vinkovcima, a slijede deliberacije u Vukovaru, Zagrebu, Županji, Novoj Gradišci i Karlovcu te u još desetak zajednica najesen i u školskoj godini 2022./2023. Na ovom linku možete pronaći više informacija o samom projektu, ali i o HDD-u.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

“Naime, ovim poduhvatom želimo mladima u Kninu pružiti kulturnu, obrazovnu, informativnu te zabavnu alternativu. To bismo ponudili kroz raznolik sadržaj i aktivnosti. Neka od događanja koje želimo organizirati su: filmske večeri, koncerti (npr. školski bend), gledanje utakmica, kvizovi, izložbe, turniri itd. Također želimo ponuditi sadržaj za svakodnevnu uporabu poput: prostor za učenje ili grupne radove, samoposlužni aparati, prostori za druženje, stol za biljar i slično. Usto, smatramo da je izuzetno bitno ispitivanje interesa/potreba mladih te na temelju toga odlučiti o aktivnostima i događajima jer to je upravo ono što mladima nedostaje, njihovo sudjelovanje u kreiranju vlastitog okruženja.”

Učenici debatnog kluba SŠ Lovre Montija

“Funkcioniranje objekta organizirat ćemo na način da će postojati članarina kojom bi se pristupilo objektu, ali ta članarina bi bila vrlo jeftina i služila tomu da ljudi potpišu suglasnost o pravilima ponašanja kako bi snosili odgovornost ako nešto oštete te kao vrsta evidencije tko i kada koristi prostor. Što se tiče rada na održavanju objekta i aktivnosti, za početak će to funkcionirati volonterski od nas koji organiziramo ovaj projekt, a dalje ovisno o interesu ćemo se prilagoditi. Tijekom različitih događanja bismo naplaćivali ulaz i nudili različite usluge dostupne samo tada (npr. kokice za vrijeme filmskih večeri).”

Učenici debatnog kluba SŠ Lovre Montija

“Sami troškovi bili bi izražajniji jedino na početku jer za provođenje ove ideje trebamo adekvatan prostor. Osim prostora, trebamo novac za nabavu potrebnih sadržaja poput: dvosjeda, stolova, vending machinea, projektor, stol za biljar. Naravno u početku možemo funkcionirati i s manje sadržaja nego zamišljeno te kroz vrijeme unaprjeđivati prostor. Ostale troškove poput režija, kupovine ili obnove sadržaja planiramo provoditi sustavno kroz profit, koji bi trebao biti simboličan i kao takav služiti samo za tu namjenu. Ukratko naš cilj je stvoriti samoodrživi klub, koji se temelji na dobroj volji mladih koji žele promjenu u svom okruženju.”

Učenici debatnog kluba SŠ Lovre Montija
2022-06-13T16:07:39+00:00