Hrvatsko debatno društvo dio je aktivne međunarodne debatne zajednice i članica organizacije International Debate Education Association (IDEA). Dok većina članica u miru provodi svoje debatne turnire, sastanke i radionice, isti luksuz nemaju svi. Udruga New Vision, ukrajinska organizacija koja se bavi provedbom debatnog programa za mlade, u trenutku početka ruske invazije na Ukrajinu bila je usred debatnog turnira. Za debatu u Dnipru više nema prostora ni vremena, a članovi njihove organizacije i zajednice trebaju podršku.

Kroz IDEA mrežu s predstavnicima ukrajinske udruge New Vision sastali su se predstavnici debatnih organizacija iz još 20 zemalja, što uključuje i nas. Iz udruge New Vision informirali su nas o potrebama lokalne zajednice u Dnipru. Zajedno smo razgovarali o načinima na koje bi im druge debatne organizacije mogle pomoći. Naši ukrajinski kolege istaknuli su da im je najviše potrebna novčana pomoć za lokalne humanitarne potrebe, te da je potrebno stvoriti sustav za kontakt između ukrajinskih izbjeglica, uključujući mlade ljude koji su sudionici njihovog debatnog programa, s debatantima, voditeljima i drugim članovima naših debatnih zajednica koji su im u mogućnosti pružiti smještaj ili pomoć.

Tako je nastala inicijativa “Debate Community: United for Ukraine”. Sve zainteresirane molimo da informacije o doniranju novčanih sredstava i pružanju pomoći ukrajinskim izbjeglicama potraže ovdje.