I mi obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja. U okviru našeg Erasmus+ projekta Zdrave konzultacije informiramo mlade i potičemo ih na raspravljanje o zdravstvenim problemima sa kojima se susreću, ali i politikama koje Grad Zagreb provodi kako bi zaštitio zdravlje mladih. Projekt sudionicima omogućava da formiraju i razviju ideje za poboljšanje tih politika i ostvare suradnju s donositeljima odluka, odnosno osobama koje u Gradu Zagrebu rade upravo na zdravstvenim politikama za mlade. Jedna od tema na kojoj sudionici rade je upravo mentalno zdravlje.

Brojni pokazatelji, pa tako i rezultati Europskog istraživanja o pušenju, pijenju i uzimanju droga među učenicima koje u Hrvatskoj provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, upućuju na to da je narušeno mentalno zdravlje značajan problem za mlade. Prema pokazateljima iz 2019. godine utvrđen je značajan porast depresivnih tegoba kod mladih u dobi od 16 godina nakon 2011. godine, najmanje svaka četvrta mlada osoba u dobi od 16 godina izjavila je da je razmišljala o tome da se ozlijedi ili si naudi na drugi način, i to svaka treća djevojka i gotovo svaki peti mladić u dobi od 16 godina, dok je samoubojstvo barem jednom u životu pokušala gotovo svaka deseta mlada osoba u dobi od 16 godina.

Mentalno zdravlje je važno i o njemu treba voditi računa. Ukoliko je vama ili nekome koga znate potrebna pomoć, project Živjeti zdravo donosi pregled stvari koje možete učiniti u toj situaciji. Ako živite u  Zagrebu,  u sklopu zavoda za javno zdravstvo postoji poseban Centar za mlade.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje na projektu Zdrave konzultacije, slobodno se javite  na ivona@hdd.hr .