Kao i svake školske godine, HDD provodi selekciju za članove debatne reprezentacije. Selekciju moraju proći svi zainteresirani, neovisno o tome jesu li prije bili članovi reprezentacije. Osim što će selekcijom biti odabrani novi/stari članovi reprezentacije, njena je svrha i to da treneri reprezentacije upoznaju vaše jake i slabe strane kao debatanata kako bi osmisli najprilagođeniji plan i program rada. Od debatanata koji se prijave očekujemo:

 • redovito sudjelovanje na dva sastanka tjedno
 • odlazak na veći broj međunarodnih turnira tijekom godine
 • redovito pisanje zadaća ili obavljanje samostalnih zadataka
 • otvorenost za timski rad

Sastanci će se ove godine u najvećoj mjeri održavati online putem, ali ukoliko to bude moguće s obzirom na epidemiološku situaciju, pokušat ćemo ih održavati i uživo. Ukoliko debatanti ne mogu ili ne žele sudjelovati u sastancima uživo, omogućit ćemo im, u maksimalnom kapacitetu, da na njima sudjeluju online.

Prijave treba poslati na e-mail prijave@hdd.hr do 23:59 u četvrtak, 15.10.2020. s naslovom “Prijava za reprezentaciju”.

Prijava za reprezentaciju treba sadržavati:

 1. ime i prezime
 2. razred
 3. broj telefona
 4. e-mail
 5. prosjeke dosadašnjih bodova na debatnim turnirima 
 6. debatni case/ slučaj
 7. pozicije na kojima preferirate debatirati
 8. termine za selekcijske debate

 

U procesu selekcije vrednovat će se tri komponente:

 1.       dosadašnji rezultati na debatnim turnirima
 2.       samostalno pisanje debatnog casea/ slučaja
 3.       sudjelovanje u debatama

 

 

 1. Dosadašnji rezultati na turnirima

 

Od debatanata očekujemo da nam u prijavi pošalju pregled domaćih i međunarodnih turnira na kojima su sudjelovali u prethodne dvije školske godine (ili kraće, ukoliko debatiraju kraće od dvije godine) s napisanim prosjekom bodova koji su ostvarili na tim turnirima. Na primjer, možete to učiniti na ovaj način:

 

WS open 2018. – 70.35
Newb open 2020. –  69.00
WHO 2019. –  70.12
Križanićeve 2020. –  71.90

 

Ako ste tek upisali srednju školu, a prethodno ste debatirali KP format, molimo vas da isto učiniti s bodovima s KP turnira. Rezultate HDD turnira možete pronaći ovdje

 

 1. Samostalno pisanje debatnog slučaja

 

             Prijavi treba priložiti propozicijski debatni slučaj na engleskom jeziku na tezu: „This house supports educational systems focusing on cooperation as opposed to competition.” Očekujemo detaljno napisan debatni slučaj. Iako nema ograničenja na broj napisanih riječi, podsjećamo debatante da duži slučaj nije nužno bolji slučaj te da je jedan od elemenata koji se boduje prioritizacija argumenata i razlikovanje važnog od nevažnog!

Molimo vas da slučaj pišete samostalno, dakle bez pomoći voditelja ili drugih debatanata. Iako nema načina da provjerimo jeste li pratili ovo pravilo, smatramo da je iznimno važno da selekcije budu što pravednije. Očekujemo od svih prijavljenih da poštuju fair-play i oslone se na vlastita znanja i vještine u pisanju slučaja.

 

 1. Sudjelovanje u debatama

 

Nakon zaprimanja prijava održat će se dvije ad hoc selekcijske debate na engleskom jeziku. Termini selekcijskih debata su 18.10., 19.10. i 20.10. Molimo sve zainteresirane da nam jave kad imaju školu ili obveze koje ih sprečavaju da sudjeluju u selekcijskim debatama u bilo kojem od predviđenih termina. Trudit ćemo se maksimalno prilagoditi raspored da odgovara svim prijavljenima. Svi kandidati će biti obaviješteni o svojim ekipama i terminima u kojima debatiraju do 17.10. 

Debate će se održavat će se online putem Zooma. Debate će biti snimljene isključivo u svrhu toga da osobe koje provode selekciju mogu naknadno pogledati debate ukoliko neće biti u mogućnosti suditi debatu u realnom vremenu. Dakle, snimke neće biti objavljivane.

 

Važna napomena za učenike prvih razreda: budući da učenici prvih razreda nemaju iskustva debatiranja u WS formatu, u svrhu što pravednije selekcije njihove bodove debatiranje i slučajeve učenika nećemo uspoređivati s njihovim starijim kolegama, već samo međusobno. Prilažemo i kratku skriptu o WS formatu koja može pomoći u pripremi.

       

Ukoliko imate problema s  pronalaskom starih bodova i tabova, pitanja o tezi ili pitanja o WS formatu, molim vas da se javite na e-mail prijave@hdd.hr.

Sretno s prijavama!

Eta Krpanec i Luka Petrović