Svaki debatant susreo se usred rasprave s roditeljima s bezvremenom rečenicom: “Nije ti ovo debata!”. Štoviše, najčešće su upravo takve izjave jedina dodirna točka roditelja i debate, ali to ne mora biti tako. Donosimo nekoliko aktivnosti koje ne zahtjevaju nikakvu pripremu, a koje mogu biti korisne ne samo za razvijanje govorničkih vještina djeteta, već i kao aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena unutar obitelji. Ovim člankom vas želimo inspirirati da svakodnevne aktivnosti pretvorite u edukativne aktivnosti tako da u svoju obiteljsku rutinu ubacite nove igre koje će pomoći vašem djetetu da razvija vještinu kritičkog razmišljanja, nauči se preciznije izražavati i zalagati za svoje stavove.

Obrani neobranjivo

Ovo je popularna i zabavna igra koja može pomoći razvijati vještinu uvjeravanja i samouvjerenost u izlaganju, i to bez dugotrajnih priprema..

Smislite teme izlaganja, odnosno izjave koje se čine neobranjivima, zapišite ih na papiriće i stavite u zdjelu. Igrači naizmjence izvlače po jednu izjavu koju zatim moraju obraniti u zadanom vremenskom periodu.

Primjeri rečenica: 

Avokado je hrana s najviše okusa.
Gledanje emisije “Brak na prvu” treba postati dio obveznog školskog kurikuluma.
Osvetnici (Avengers) trebaju postati sljedeća Vlada RH.

Ova igra vam može pomoći da vidite koje izjave vaša djeca smatraju neobranjivima, a djecu uči apstraktnom razmišljanju.

Tehnologija kao inspiracija za razgovor

Kad zamislimo djecu ispred TV-a ili računala, najčešće ih zamišljamo u svome svijetu, zalijepljene za ekrane i nedostupne za komunikaciju, ali to ne mora biti tako.

Iskoristite ovu aktivnost kao temu za razgovor u kojoj možete saznati kako vaše dijete razmišlja i dati mu priliku da objasni svoje stavove i mišljenja.
Na primjer, možete organizirati zajedničko gledanje serije La casa del papel. Nakon svake epizode možete postaviti pitanje i razgovarati s djetetom. 

Primjeri pitanja:
Koji bi grad uzeo za svoj nadimak i zašto?
Koji mu se lik najviše sviđa i zašto?
S kojim likom se najmanje suosjeća i zašto?

Ukoliko nemate vremena za zajedničko gledanje filmova i serija, pokušajte postaviti općenita pitanja nakon gledanja kako bi potakli djecu na razmišljanje o tome što su gledali i naučili.

Primjeri pitanja:
O čemu se radi u filmu/seriji?
Tko su glavni likovi?
Gdje je smještena radnja filma/serije?
Je li im se film/epizoda svidio i zašto?
Kome bi ga preporučili?
O čemu su razmišljali tokom filma/serije?
Zašto su odlučili gledati film/seriju do kraja? 

Zajedničko gledanje filmova ili serija može biti dobra aktivnost za bolje upoznavanje i zbližavanje s djecom.

Vruća stolica

Kad vam ponestane tema za razgovor, iskoristite ovu aktivnost. 

Vruća stolica se igra na način da jedna osoba u obitelji zamisli da je bilo koji povijesni ili suvremeni, fikcionalni ili stvarni lik. Svi ostali igrači mu moraju postavljati pitanja, a osoba koja se nalazi na vrućem stolcu mora odgovarati na pitanja kao da je uistinu ta zamišljena osoba. Ovisno o tome koliko se želite uživjet u igru, igrači se mogu maskirati, koristiti rekvizite, koristiti različite glasove i gestikulacije kako bi dočarali svoje likove ili se mogu usredotočiti samo na kvalitetu odgovora i izbor riječi.

Ova aktivnost zahtjeva brzinsko razmišljanje i uči djecu empatiji i razumijevanju drugačijih perspektiva. Dodatno, ova aktivnost razvija vještine razmišljanja, govorenja i slušanja što su neophodne vještine za kvalitetnu društvenu integraciju.