Kako možete pomoći drugima?

Kako možete pomoći drugima?

Pružanje pomoći drugima u situaciji u kojoj se nalazimo je otežano. Predložit ćemo nekoliko načina na koje bi to mogli učiniti dok imate na umu da je ostanak doma i pridržavanje svih propisanih mjera najvažniji i najefikasniji oblik pomoći koji možemo pružiti društvu koji trenutno imamo. Uz to, upozoravanje naših bližnjih i ljudi oko nas na važnost mjera za suzbijanje širenja virusa ključan je oblik pomoći svima oko nas.

Dok sjedimo kod kuće u kriznoj situaciji često se pojavljuje osjećaj “beskorisnosti” i bespomoćnosti. Ipak, pazite da vaši postupci koji proizlaze iz želje da pomognete ne služe umanjivanju vlastitog osjećaja nemoći čak i na moguću štetu drugima. U vrijeme globalne virusne pandemije morate poštovati odluke, mjere i upute stručnih službi kao minimum odgovornog ponašanja i ne smijete raditi ništa što bi moglo zdravstveno ugroziti vas ili druge. Na primjer, ne smijete “pomagati” susjedima ako pritom ne možete održavati minimalnu udaljenost i nemate uvjete (poput rukavica i maski) za smanjivanje mogućnosti zaraze.

Dakle, ono što nam se u drugim situacijama čini kao pomoć je danas, kontraintuitivno, opasnost – pomoći drugima sada možete prvenstveno tako da, u najmanju ruku, poštujete sve preporučene mjere Stožera za civilnu zaštitu, kao što je to ostajanje kod kuće i socijalno udaljavanje. Osim toga, možete razmisliti i o tome što još možete, a ne samo o tome što morate raditi. Na primjer, iako je tehnički i dalje dozvoljeno ići u trgovine, to činite samo ako je apsolutno nužno. Dakle, kupovati se ide ako vam ponestane hrane, a ne ako vam se baš danas jede grčki jogurt.

Ako se pridržavamo osnovnih mjera, možemo početi razmišljati o naprednima.

Volontiranje

Ako želite pomoći obitelji, prijateljima ili susjedima, poštujte upute za siguran način pružanja i primanja pomoći tijekom epidemije koronavirusa.

Pirate Care Syllabus nudi detaljan, potkrijepljen pregled uputa za pomaganje ljudima u kućnoj izolaciji. Detaljno se informirajute kako ne bi naštetili sebi i drugima.

Razmislite o ljudima u svojoj okolini kojima je u ovoj situaciji možda posebno teško. Jesu li to starije osobe koje žive same? Osobe smanjenog imuniteta? Osobe koje nemaju automobil? Pridružite se volonterskim grupama u sklopu akcije Jedni za druge kako bi pitali za pomoć/ pronašli ljude kojima je pomoć potrebna.

Pomognite znanstvenicima

Kako bi suzbili pandemiju i pomogli ljudima koji su zaraženi moramo razumjeti virus koji izaziva Covid-19. Znanstvenici koji to pokušavaju su u utrci s vremenom i ograničeni svakakvim, pa i računalnim kapacitetima. Srećom, tu im možete pomoći.

Pridružite se projektu Folding@home i iskoristite svoja računala za pozadinsko provođenje simulacija smatanja proteina. Pojednostavljeno, tako “posuđujete” malo svog računalnog kapaciteta za prikupljanje složenih podataka koji bi nam mogli otkriti, na primjer, detalje o tome kako koronavirus SARS-CoV-2 koji izaziva bolest Covid-19 ulazi u ljudsku stanicu. Projekt Folding@home inače pomaže u razumijevanju i borbi protiv niza drugih bolesti, a trenutno je usmjeren upravo na Covid-19.

Na isti način možete poduprijeti i Berkeleyev projekt BIONC koristeći računalo ili Android uređaj.

Pomognite u zaustavljanju širenja lažnih vijesti

U teškoj situaciji poput ove u kojoj se nalazimo se moramo svjesno potruditi razmišljati racionalno kako bi mogli donositi odluke koje su sigurne za nas i druge. Širenje lažnih vijesti u posljednjih nekoliko dana ozbiljno ugrožava našu sposobnost da postupamo odgovorno.

Važno je da prepoznamo svoju ulogu u tome i lažne vijesti koje će se, izgleda, uvijek pojavljivati, zaustavimo kad dođu do nas. To znači da o raznim porukama, uputama i nagađanjima koje do nas dolaze putem raznih društvenih mreža moramo kritički razmisliti (ne brinite, možete to, zato ste išli na sve te debatne sastanke i turnire). Koji je izvor informacije koju ste dobili? Jesu li tu informaciju potvrdili nadležni? Jesu li tu informaciju potvrdile nadležna institucija ili institucije, ili samo jedna osoba? Je li informacija do vas došla brže nego što bi ona ikako mogla biti potvrđena od strane stručnjaka?

Moramo biti oprezniji nego što jesmo, pogotovo u atmosferi u kojoj čak i neki mediji ili osobe na relevantnim službenim pozicijama u javnost iznose informacije koje nisu točne. Tako smo svjedočili tome da i neki javni službenici tvrde da nakon prvog potresa slijedi potencijalno jači prije nego što su se uopće mogle oglasiti sezmiološke službe čija je analiza dostupnih podataka preduvjet bilo kakvim prognozama, kao i da se ozbiljne vijesti poput posljedica potresa za život pojedinaca prenose u relevantnim medijima bez prethodne potvrde.

Lažne vijesti, pa čak i one koje se ponekad provuku u medije koje inače smatramo pouzdanima, pojavljuju se brzo, a zato su i sumnjive. Pričekajte potvrdu, po mogućnosti iz više od jednog relevantnog izvora, prije nego što proslijedite vijest.

Ako ne pazimo, riskiramo mnogo više od toga da ispadnemo blesavi pred prijateljima. Lažne vijesti koje su se širile nakon potresa, poput one da Zagrebu slijedi i jači potres, možda su doprinijele tome da mnoge obitelji napuste grad. U međuvremenu je Stožer za civilnu zaštitu upozorio da takvo ponašanje povećava rizik od širenja zaraze u mjesta u kojima je još nema, kao i preopterećenja zdravstvenih službi u manjim mjestima. Neodgovornost u vrijeme pandemije je opasna.

2020-04-02T14:01:07+00:00