Danas smo održali drugu radionicu u sklopu novog projekta Zdrave konzultacije koji provodimo s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba kao partnerom. Danas smo razgovarali o mladima i konzumaciji alkohola, a sudionici, učenici zagrebačkih srednjih škola, imali su priliku proučiti postojeće gradske politike usmjerene prema zaštiti zdravlja mladih, kao i predstaviti i razraditi svoje ideje za poboljšanje tih politika.

Projekt Zdrave konzultacije je projekt u okviru kojeg će se održati 14 sastanaka između učenika zagrebačkih škola i donositelja odluka. Tijekom sastanaka učenici će analizirati postojeće zdravstvene strategije za mlade i razvijati svoje prijedloge za poboljšanje tih strategija.

Teme sastanaka prema kojima će mladi predlagati politike koje bi trebale biti uvrštene u lokalnu zdravstvenu strategiju za mlade su:

  1. Prehrana i fizička aktivnost mladih
  2. Mentalno zdravlje mladih
  3. Suzbijanje ovisnosti kod mladih
  4. Alkohol i mladi
  5. Reproduktivno zdravlje mladih

Ovim projektom želimo obuhvatiti ukupno 570 mladih osoba kako bi ih informirali o postojećim zdravstvenim politikama za mlade Grada Zagreba i osnažili mlade u kreiranju zdravstvenih politika za mlade, odnosno kako bi one raspravljale o zdravlju mladih i predlagale nove zdravstvene politike.

Projekt kroz Erasmus+ program (Ključna akcija 3: Podrška reformi politika) financira Europska unija, a traje do ožujka 2021. godine.