Ako pratite rad Hrvatskog debatnog društva, sigurno već znate da se ovogodišnja hrvatska nacionalna debatna reprezentacija sa Svjetskog prvenstva u Indoneziji vratila s broncom u kategoriji reprezentacija kojima engleski nije materinji jezik, ali i s prvim hrvatskim prolaskom u eliminacijske runde. I dok smo posljednje tri godine u Singapuru, Njemačkoj i Indoneziji na World Schools Debating Championshipu sudjelovali kao natjecatelji, u 2018. nas očekuju novi izazovi. Naime, Svjetsko prvenstvo se iduće godine organizira upravo u Hrvatskoj.

S procesom prijave i izbora za domaćinstvo počeli smo još u siječnju 2016. Nakon detaljne razrade planova za 2018. koja je uključivala osiguravanje škola u kojima će se debatirati, smještaja, hrane,  izleta, društvenih događaja i znamenitih lokacija na kojima će se održavati eliminacijske runde natjecanja, naša prijava za domaćinstvo pobijedila je onu Južne Koreje na sastanku predstavnika nacionalnih delegacija na prvenstvu u Njemačkoj.

Ako ste pomislili da smo sad mirni, prevarili ste se – pravi posao počeo je tek nakon osiguravanja domaćinstva. Kako bi obilježili 20 godina postojanja i suradnje Hrvatskog debatnog društva i slovenske krovne debatne organizacije Za in Proti, odlučili smo posjetiti naše susjede Slovence u dva navrata tijekom desetodnevnog natjecanja. U međuvremenu smo osigurali važna pokroviteljstva pa imamo privilegiju reći da će se naše Svjetsko prvenstvo odviti pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića, gradonačelnika Grada Ljubljane gospodina Zorana Jankovića i Turističke zajednice grada Zagreba.

S 11 mjeseci do prvenstva koje će trajati od 17. do 27. srpnja 2018. nismo ni približno gotovi s pripremama. Slijede nam sastanci s lokalnim vlastima i relevantnim ministarstvima u čak dvije države, razrada online sustava registracija, registriranje preko 600 sudionika iz više od 60 svjetskih zemalja, osiguravanje viza za sve sudionike koje ih trebaju i slične radosti.

Od svih događaja, ljudi i organizacija vezanih uz održavanje ovog prestižnog događaja valja istaknuti najvažnije – mlade volontere bez kojih održavanje ovog natjecanja ne bi bilo moguće. Osim više od 120 volontera iz cijeloga svijeta koji će na natjecanju sudjelovati u ulozi debatnih sudaca, natjecanje se ne bi moglo održati ni bez volontera Hrvatskog debatnog društva koji već neumorno rade na tome da Hrvatsku i naš debatni program cijelom svijetu predstave u najboljem mogućem svjetlu.

Više informacija o samom događaju možete pronaći u letku koji smo za vas pripremili.

I dok čekate da internet uveliča naša nova web stranica, sve vijesti o nadolazećem Svjetskom prvenstvu možete pronaći na našoj Facebook stranici.