Obavještavamo sve zainteresirane kako od ove godine Hrvatsko debatno društvo više neće organizirati turnire u Karl Popper formatu. Svi SŠ turniri biti će u World schools formatu.

Smatramo kako smo kroz godine prakse i korištenja dva formata uspjeli u WS format koji radimo u Hrvatskoj unjeti sve pozitivne elemente KP-a, poput inzistiranja na dokazivanju temeljnih vrijednosti u čije ime provodimo afirmaciju ili negaciju ili inzistiranja na unutarnjoj logici argumentacije. Istodobno, WS format nudi mnogo dinamičniji i raznovrsniji pristup debatiranju te jednostavno postavlja puno više izazova pred učenike. Posljednjih je godina jedini KP turnir bio onaj za početnike (Newb open) što je voditeljima pravilo komplikacije o tome što i kada raditi s početnicima i nastavljačima.

Gospodinu Popperu se zahvaljujemo na tome što je godinama posuđivao ime formatu koji se u velikoj mjeri bazirao na primjeni njegovih temeljnih postulata o važnosti pobijanja, logike i provjerljivosti činjenica na koje se oslanjamo.

Iako on sam nikada nije doživio razvoj ovog formata debate koji je dominirao srednjoškolskom debatom u Europi gotovo dva desetljeća, sigurni smo da bi bio iznimno ponosan na pozitivne doprinose koji je debata u “njegovo ime” donjela mladima iz cijelog svijeta. Svakako vas pozivamo da provjerite rad ovog oca moderne znanosti.

Što se tiče debate, zdrav razum i dalje ostaje zdrav razum, logika logika, a racionalno dokazane činjenice i dalje ostaju racionalno dokazane činjenice. Samo se malo mijenjaju vremena, kako govora, tako i ona u kojima radimo.

Više o radu i djelu Karla Poppera možete pročitati ovdje