Vraćamo se sa Solidarnom kampanjom! Kao i dosad, svaki će mjesec naše Marta i Dora pisati kratke tekstove o temama vezanim uz mentalno zdravlje mladih kako bismo podigli svijest mladih o važnosti brige za mentalno zdravlje, ali i kako potražiti pomoć. Kampanju i dalje prati #odbacistigmu.

Mentalno zdravlje sastavni je dio života svakog pojedinca. Iako je danas vrlo popularna tema, dobro mentalno zdravlje još uvijek je zanemaren fenomen od strane nekolicine ljudi. Zdravlje onog u nama obuhvaća sve aspekte našeg života koji su povezani s našim emocijama, ponašanjem i mislima. Sva tri aspekta međusobno su povezana, a dobro mentalno zdravlje odražava sklad upravo te tri kategorije.

True crime je jedan od najpopularnijih žanrova unutar filmske i zabavne industrije. Ovaj žanr se bavi stravičnim zločinima koji su se dogodili, načine na koji su se dogodili, kako je slučaj riješen i nerijetko obuhvaćaju i uključenost javnosti u rješavanje određenog slučaja. Osim toga, bave se psihološkom podlogom počinitelja te njegovim djetinjstvom, što je upravo glavni razlog zbog kojeg je true crime izrazito privlačan ljubiteljima tog žanra. Gledatelji true crime serija i slušatelji true crime podcasta kao  razloge zbog kojih pribjegavaju ovome žanru navode zainteresiranost za um počinitelja – što ga je navelo da počini određeni zločin, imaju li svi serijski ubojice određene teškoće mentalnog zdravlja, jesu li oni u djetinjstvu bili žrtve zlostavljanja i sl. Također navode i rješavanje misterija – brojni gledatelji tijekom gledanja vole samostalno donositi zaključke te pogađati kakav će biti daljnji rasplet događaja određenog zločina.

Unatoč tome što je ovakav sadržaj izrazito interesantan i uzbudljiv, učestalo gledanje true crime serija, videa ili slušanje podcasta na ovu temu može (ali ne mora) dovesti do nekih neželjenih simptoma. Mogu se javiti učestale noćne more, osjećaj straha, konstantna napetost, nemir i paranoja. Ukoliko se ti simptomi ne prepoznaju na vrijeme i ukoliko se ne reagira, osoba se može, primjerice, početi izolirati od drugih kako bi se zaštitila.

Stoga je potrebno na vrijeme prepoznati kada nas neki sadržaj koji konzumiramo uznemirava i stvara nam neke neugodne emocije. Tada je preporučljivo malo predahnuti od gledanja takvog sadržaja i preći na neki drugi sadržaj koji je malo „lakši“ i koji neće izazivati neugodne emocije. Naravno, ne treba zauvijek prestati s gledanjem true crime sadržaja – no ako osjetite neke nelagodne emocije koje nastaju tijekom ili nakon konzumiranja takvog sadržaja, nije loše napraviti pauzu ili malo prorijediti konzumaciju true crimea.

🔛 Projekt „Solidarne o mentalnom zdravlju“ provodi grupa mladih (žena), uz financijsku podršku Agencije za mobilnost i programe Europske unije kroz program #EuropeanSolidarityCorps. Projekt provodimo u sklopu našeg programa #Zajedno.

Izvor teksta: Dora Borković i Marta Jambrek