Solidarna kampanja ide dalje. Kao i dosad, svaki će mjesec naše Marta i Dora pisati kratke tekstove o temama vezanim uz mentalno zdravlje mladih kako bismo podigli svijest mladih o važnosti brige za mentalno zdravlje, ali i kako potražiti pomoć. Kampanju i dalje prati #odbacistigmu.

Romantične veze su izuzetno važan i sastavni dio života velikog broja ljudi. Njihova važnost leži u tome da njima ispunjavamo neke od najvažnijih ljudskih potreba kao što su potreba za ljubavlju, prihvaćanjem te sigurnošću. Osim toga, romantične veze mogu unijeti i određene stresore u život svake osobe, od kojih je najstresniji događaj upravo prekid jedne takve veze. Prekid ljubavne veze je bolno, neugodno i stresno iskustvo. Neki od izazova s kojima se suočavamo nakon prekida su osjećaj usamljenosti, neprestano razmišljanje o bivšem partneru i vezi, gubitak emocionalne povezanosti i podrške od strane bivšeg partnera, produljeni osjećaj tuge i percepcija da će taj osjećaj trajati vječno i sl. Međutim, postoje i neke pozitivne promjene do kojih dolazi prekidom ljubavne veze poput povećane autonomije, prilike za rad na sebi, napuštanje nasilne veze, viša razina samopouzdanja itd.

Odgovor na pitanje kako se nositi s prekidom ljubavne veze nije jednak za sve jer se svaka osoba na drugačiji način nosi s time. Neke osobe će utjehu potražiti u razvijanju novih hobija, tjelovježbi, molitvi, druženju s prijateljima, dok će drugi potražiti pomoć stručnjaka ili self-help knjige (ili će se koristiti svim što je navedeno :). Ključno je da se strategija nošenja s prekidom ne temelji na nekom ponašanju koje je štetno – npr. pretjerana konzumacija alkohola ili drugih sredstava ovisnosti.

Način nošenja koji odgovara jednoj osobi, drugoj osobi možda neće biti od pomoći. Jedna osoba će biti “kao nova” u roku od mjesec dana, dok će drugoj proces prekida trajati dulje te će joj trebati vanjska pomoć u nošenju s prekidom – i jedno i drugo je prihvatljivo i okej. Kao što je već navedeno, prekid veze je emocionalno zahtjevan i stresan proces te traženje vanjske pomoći (npr. podrška bližnjih, psihoterapija) nije sramotno i može pozitivno utjecati na osobu koja traži pomoć te joj koristiti u adekvatnom nošenju s prekidom ljubavnog odnosa.

Ako prolaziš kroz prekid, podršku potraži na:

🔛 Projekt „Solidarne o mentalnom zdravlju“ provodi grupa mladih (žena), uz financijsku podršku Agencije za mobilnost i programe Europske unije kroz program #EuropeanSolidarityCorps. Projekt provodimo u sklopu našeg programa #Zajedno.

Izvor teksta: Dora Borković i Marta Jambrek