Osamnaesta Spikaonica održana je na temu “Društvene mreže i mentalno zdravlje” u obliku podcasta i vezana je uz Cilj za mlade 5: Mentalno zdravlje i dobrobit. O povezanosti mentalnog zdravlja i društvenih mreža pričali smo s dr.sc. Šimunović.

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović (rođ. Maruna) završila je Poslijediplomski studij iz Adolescentne i dječje psihijatrije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je i obranila Doktorsku disertaciju. Zaposlena je u trajnom zvanju profesor na Zdravstvenom Veleučilištu gdje izvodi nastavu za potrebe pojedinih studijskih programa. Objavila je velik broj stručnih radova i sudjelovala na nekoliko projekata uz kongresna priopćenja na međunarodnoj razini.

Od 2016. godine uključena je u edukaciju iz Logoterapije te aktivno radi na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama.

Napisala je brojne članke i radove o mentanom zdravlju s naglaskom na djecu i mlade.

Smatra da se najveća promjena u korištenju društvenih mreža dogodila uzrokovana COVID epidemijom gdje se normaliziralo virtualno druženje i ujedno bijeg od stvarnosti i od suočavanja s problemima.

Dr. sc. Šimunović je u ovoj epizodi podcasta objasnila kako društvene mreže danas promoviraju tri društvene patologije;

  1. Društvene mreže danas omogućavaju socijalni voajerizam gdje pratimo živote jedni drugih.
  2. Druga patologija koja se pojavljuje na društvenim mježama je društveni egzibicionizam gdje se javlja potreba da se objavljuju i najmanji detalji iz svakodnevnice.
  3. Treći problem koji uočava na društvenim mrežama je narcisoizam koji se očituje u objavljivanju perfektnih, retuširanih fotografija, a vrijednost osobe se mjeri u broju dobivenih lajkova.

Koje vrijednosti društvene mreže propagiraju i jesu li one dobre za mentalno zdravlje mladih, koliko društvene mreže utječu na poremećaj pažnje i još brojne  zanimljivosti te najbitnije, savjete kako se nositi s društvenim mrežama, možete saznati u epizodi s dr.sc. Šimunović.

Cijelu spikaonicu možete pogledati ovdje.

Ostale spikaonice možete pogledati ovdje.

ℹ️ Projekt “EU spikaonica” provodimo zajedno s Udrugom DrONe uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Projekt se provodi u sklopu programa #Zajedno.

Tekst: Ivona Anić