Dana 15.05.2023. održala se učenička deliberacija u Petrinji u sklopu sjednice Gradskog vijeća. Deliberaciju je organiziralo Hrvatsko debatno društvo  u suradnji sa Srednjom školom Petrinja. U javnoj deliberativnoj raspravi su sudjelovali učenici navedene škole, gradski vijećnici, ravnatelj škole te zainteresirana javnost i mediji.

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

U projekt su od rujna 2022. uključeni učenici i učenice debatnog kluba te su zajedno sa svojom nastavnicom Ozanom Krovinović Šalić (a pod paskom mentorice Ivone Anić) bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti.  Na deliberaciji su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemima koji ih muče te predložiti rješenja.

Na deliberaciji su sudjelovali srednjoškolci Srednje škola Petrinja koji su predstavili svoj plan aktivnosti Centra za mlade u Petrinji pred vijećnicima Gradskog vijeća u Petrinji. Učenici debatog kluba Petrinja predstavili su anketu koju su proveli među mladima u Petrinji vezano uz koje aktivnosti im nedostaju kao i šest točaka zašto bi aktivnosti u centru za mlade trebali osmišljati sami mladi.

Zahvaljujemo svim okupljenima, a posebno predstavniku Grada gospodinu Dejanu Popu, ravnateljici, nastavnicima i nastavnicama koje su pružale podršku učenicima i koje su dale konstruktivnu povratnu informaciju, što su sudjelovale i podijelile znanje, informacije i dobru volju za rješavanje uočenih problema u lokalnoj zajednici. Pozitivni smo da će do zajedničkog zadovoljavajućeg rješenja i doći. Deliberacija u Petrinji bila je dvadeset i druga učenička deliberacija u projektu. Do kraja školske godine nas čekaju još dvije učeničke deliberacije – u Karlovcu i u Sisku. Na ovom linku možete pronaći više informacija o samom projektu, ali i o HDD-u.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.