Dana 11.05.2023. održala se učenička deliberacija u Slatini, u prostoru Hrvatskog doma Slatina. Deliberaciju je organiziralo Hrvatsko debatno društvo  u suradnji sa Srednjom školom Marka Marulića Slatina. U javnoj deliberativnoj raspravi su sudjelovali učenici navedene škole,  predsjednik Gradskog vijeća i nekoliko vijećnika i vijećnica te zainteresirana javnost i mediji.

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

U projekt su od rujna 2022. uključeni učenici i učenice debatnog kluba te su zajedno sa svojim nastavnicima Zorislavom Jelenčićem i Sanjom Mrzljak Jovanić (a pod paskom mentorica Marte Keča i Gabrijele Martić) bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti.  Na deliberaciji su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemima koji ih muče te predložiti rješenja.

Učenici su istakli 4 aktualna problema:

  1. Prostor za mlade – Klub mladih – Treba pronaći prostor koji bi bio namjenjen mladima kako bi kvalitetno provodili svoje slobodnovrijeme. Opremljen prostor sa računalima, dovoljno prostora za okupiti veći broj mladih kako bi se mogle održavati razne aktivnosti.
  2. Vozni red školskih/putničkih autobusa – potrebna je promjena voznog reda, prilagodba učenicima i njihovim rasporedima
  3. Ne/održavanje Loud Festa
  4. Zajedničke prostorije škole (wc, dvorana, hol) – uređenje školskog wc-a, uređenje školskog dvorišta i hola, osvještavanje školskog osoblja o važnosti održavanja prostora (dvorana, wc).

Zahvaljujemo svim okupljenima, a posebno gradskim vijećnicima/vijećnicama, nastavnicima i nastavnicama koje su pružale podršku učenicima i koje su dale konstruktivnu povratnu informaciju, što su sudjelovale i podijelile znanje, informacije i dobru volju za rješavanje uočenih problema u lokalnoj zajednici. Pozitivni smo da će do zajedničkog zadovoljavajućeg rješenja i doći. Deliberacija u Slatini bila je jubilarna dvadeseta učenička deliberacija u projektu. Do kraja školske godine očekujemo još  tri učeničke deliberacije diljem Hrvatske. Na ovom linku možete pronaći više informacija o samom projektu, ali i o HDD-u.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.