Dana 09.05.2023. održala se druga učenička deliberacija u Bjelovaru, u prostoru Ekonomsko birotehničke škole Bjelovar. U javnoj deliberativnoj raspravi su sudjelovali učenici Ekonomsko birotehničke škole Bjelovar, Komercijalno trgovačke škole Bjelovar, učenici OŠ Rovišće, ravnatelj i ravnateljice navedenih škola,  predstavnice Bjelovarsko – bilogorske županije te zainteresirana javnost i mediji. Deliberaciju je organiziralo Hrvatsko debatno društvo  u suradnji s EBŠ Bjelovar i uz podršku KTŠ Bjelovar.

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

U projekt su od rujna 2022. uključeni učenici i učenice debatnih klubova navedenih škola su zajedno sa svojim nastavnicama Josipom Klemić i Ivankom Jareb (a pod paskom mentora Jana Težaka) bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti.  Na deliberaciji su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemima koji ih muče te predložiti rješenja.

Mladi ističu: „Tijekom debatnih aktivnosti došli smo do zaključka da je mentalno zdravlje i dalje tabu tema, ne samo nama mladima, već i odraslima. Rezultati ankete provedene u našoj školi poražavajući su i zabrinjavajući. Uzroci pogoršanja mentalnog zdravlja su raznoliki – koliko je ljudi, toliko je uzroka – no, generalno gledajući, sve uzroke možemo svesti na neke zajedničke nazivnike poput:

  • nedovoljno podrške mladima u školi (nedostatak stručnih suradnika)
  • nedovoljno stručnih edukacija i razgovora
  • nedostatak podrške unutar obitelji
  • međuvršnjačko nasilje

Budući da se kod svake bolesti treba liječiti uzrok, a ne simptomi, naše rješenje je:

  • educiranje razrednika
  • izrada nastavnih materijala
  • izrada platforme i/ili aplikacije na razini Škole/Grada/Županije
  • psiholog/inja u našoj školi
  • Centar mladih u Bjelovaru”

Zahvaljujemo svim okupljenima, a posebno predstavnicama Bjelovarsko-bilogorske županije, ravnateljima i ravnateljicama uključenih škola, nastavnicima i nastavnicama koje su pružale podršku učenicima i koje su dale konstruktivnu povratnu informaciju, što su sudjelovale i podijelile znanje, informacije i dobru volju za rješavanje uočenih problema u lokalnoj zajednici. Pozitivni smo da će do zajedničkog zadovoljavajućeg rješenja i doći. Deliberacija u Zagrebu bila je sedamnaesta i najveća učenička deliberacija u projektu. Do kraja školske godine očekujemo još  pet – šest učeničkih deliberacija diljem Hrvatske. Na ovom linku možete pronaći više informacija o samom projektu, ali i o HDD-u.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.