Dana 05.05.2023. održala se velika učenička deliberacija u Zagrebu, u prostoru Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. U javnoj deliberativnoj raspravi su sudjelovali učenici pet zagrebačkih škola, predstavnice Grada Zagreba te zainteresirana javnost i mediji. Deliberaciju je organiziralo Hrvatsko debatno društvo  u suradnji sa Školom za cestovni promet, Gimnazijom Lucijana Vranjanina, Školom suvremenog plesa Ane Maletić, XII. gimnazijom i Prvom privatnom gimnazijom s pravom javnosti.

Predstavnice Grada Zagreba bile su gđa Katarina Milković, voditeljica Odjela za programe za mlade iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, koja je pozdravila prisutne i osvrnula se na učeničke planove. U pratnji gđe Milković će bile su i gđa Vanda Bazmenjak, viša stručna savjetnica za programe za učenike s teškoćama u razvoju i gđa Ivana Roca, viša stručna savjetnica za srednje školstvo, koje su također dale konstruktivnu povrtanu informaciju na učeničke planove

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

U projekt su od rujna 2022. uključeni učenici i učenice debatnih klubova navedenih škola su zajedno sa svojim nastavnicama: Ivanom Zelenika, Katarinom Gamberger, Natašom Jurić, Nikolinom Mišić i Zoranom Maljevcom (a pod paskom mentorica Gabrijele Martić, Ivone Anić i Petre Radić) bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti.  Na deliberaciji su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemima koji ih muče te predložiti rješenja.

Učenici su kroz sudjelovanje u debatnim klubovima prepoznali određene probleme, razradili četiri konkretna rješenja koja bi odgovorila na potrebe učenika i koja su i predstavili na deliberaciji 5.5.2023.

Predložena rješenja su:

  1. Uvođenje zdravstvenog i spolnog odgoja u srednje škole
  2. Povećanje broja centara za mlade i odjela za mentalno zdravlje i reproduktivno zdravlje
  3. Osiguravanje subvencioniranih ili u potpunosti financiranih higijenskih potrepština u školama
  4. Osiguravanje novog prostora za djelovanje Plesne škole Ane Maletić

Zahvaljujemo svim okupljenima, a posebno predstavnicama Grada Zagreba, ravnateljima i ravnateljicama uključenih škola, nastavnicima i nastavnicama koje su pružale podršku učenicima i koje su dale konstruktivnu povratnu informaciju, što su sudjelovale i podijelile znanje, informacije i dobru volju za rješavanje uočenih problema u lokalnoj zajednici. Pozitivni smo da će do zajedničkog zadovoljavajućeg rješenja i doći. Deliberacija u Zagrebu bila je sedamnaesta i najveća učenička deliberacija u projektu. Do kraja školske godine očekujemo još  pet – šest učeničkih deliberacija diljem Hrvatske. Na ovom linku možete pronaći više informacija o samom projektu, ali i o HDD-u.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.