U utorak, 20. prosinca održana je dvanaesta spikaonica “Let’s talk green”. Druga zelena spikaonica u sklopu Let’s talk greenprojekta, a ujedno i prva zajednička spikaonica Hrvatskog debatnog društva i Youth ID, partnerske udruge iz Francuske.

Panelisti zelene spikaonice bili su:

  •  Boris
  •  Mile
  •  Anais
  •  Sadi

Panel je organizirala partnerska udruga Youth ID iz Francuske, a event smo posvetili pohvalnim zelenim praksama u Hrvatskoj i Francuskoj.

Budući da je Savez izviđača Hrvatske nositelj projekta Boranka, najveće volonterske akcije pošumljavanja požarišta u Europi, pozvali smo Borisa Vujnovića, Glavnog načelnika Saveza izviđača Hrvatske, da podijeli svoje dugogodišnje iskustvo.

Kako šume nestaju, tako nestaju i naši najveći prirodni saveznici u borbi protiv klimatskih promjena. Povećane temperature i sušna razdoblja uzrokovana klimatskim promjenama utječu na pojavu i širenje požara te gubitak šumskih područja s kojima se sve više suočavamo. S ovogodišnjom 33. akcijom Boranke, broj uključenih volontera koji su osobno sudjelovali u akcijama pošumljavanja, popeo se na više od 9,500 ljudi. Posađeno je više od sto tisuća stabala u sadnicama, sjemenu i žiru čime je Boranka postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u cijeloj Europi.

Projekt takvog tipa zahtjeva dobru organizaciju i stručnost, koja uključuje pripremu terena i potrebne opreme, akciju sadnje, ali i provedbu volonterskih i edukativnih aktivnosti. Zato se Savez izviđača Hrvatske udružio s partnerima kao što su Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatsko vatrogastvo i Civilna zaštita. Osim njih, u projekt je uključen širok spektar javnih i privatnih aktera koji najčešće doprinose donacijama i sponzorstvima i na taj način omogućavaju održivost projekta. Građani mogu podržati kampanju donacijama za nabavku sadnica putem linka ili volontiranjem na akcijama sadnje koje svake godine kreću krajem rujna i početkom listopada.

U projektima ovog tipa važno je znati koje sadnice gdje posaditi. Boris je objasnio da se radi o mješovitoj sadnji autohtonih vrsta prema uputama struke. Budući da uspjeh sadnje i opstanak sadnice u velikoj mjeri ovisi o vremenskim uvjetima, ljeti kada su temperature visoke, a padaline oskudne, preko programa Europskih snaga solidarnosti, organiziraju se i volonterske akcije zalijevanja kako bi se povećala vjerojatnost preživljavanja posađenih sadnica.

Dodatna vrijednost ovog projekta je prijenos znanja i iskustava drugim državama kroz edukativne aktivnosti i akcije sadnje. Savez izviđača Hrvatske već surađuje s izviđačkim organizacijama diljem Europske unije s namjerom širenja projektne ideje u nadi da će slične akcije zaživjeti i preko granice. Napredak i rast Boranke možete pratiti na društvenim mrežama.

Mile Drača, voditelj odjela ekologije i zaštite prirode i okoliša u Udruzi O.A.ZA. O.A.ZA. – Održiva Alternativa Zajednici, organizira programe za mlade s ciljem razvitka njihovog potencijala i postizanja održive društvene promjene.

Mile provodi program Oaza za djecu s ciljem osnivanja urbanih školskih vrtova i edukacije učenika o zaštiti okoliša i održivom razvoju na praktičan i zabavan način.

Ideja je potaknuti djecu i mlade na  povezivanje s prirodom kroz aktivnosti ekološkog vrtlarenja, a način na koji su to odlučili postići je učenjem u školskom vrtu. Mile je pričao o projektu Green Fingers u sklopu Europskih snaga solidarnosti kojeg je OAZA provodila tijekom rujna i listopada u Zagrebu.

Projekt Green Fingers, dio programa Oaza za djecu, već nekoliko godina uključuje međunarodne volontere koji sudjeluju u provedbi školskih aktivnosti. Projektom se promiču  različitost, zajedništvo i volonterstvo  kroz interkulturalno učenje između učenika i međunarodnih volontera. I što je za djecu vrlo bitno, učenje se odvija kroz zabavu, praktičan rad i kreativne aktivnosti.

U sklopu projekta, volonterski tim Europskih snaga solidarnosti sudjelovao je u akcijama vrtlarenja u školskim vrtovima partnerskih osnovnih škola i jednog dječjeg vrtića u Zagrebu i oslikavao vanjske poligone za djecu u jednoj osnovnoj školi.

Osim aktivnosti vrtlarenja, volonteri su imali priliku uživati u pješačenju na Medvednicu, promatranju ptica u parku Maksimir i sudjelovati u edukativnim aktivnostima za podizanje svijesti o važnosti drveća kroz upoznavanje maksimirskih stabala.

Mile je istaknuo još jedan veliki projekt udruge, restoran Oaza Joyful Kitchen, rezultat dugogodišnje predanosti edukaciji i ljubavi prema održivosti. Riječ je o veganskom restoranu koji predstavlja zdravi životni stil, a sav prihod koji ostvaruje preusmjerava se u projekte koje udruga provodi.

Ono što je vrijedno isticanja je solidarnost koju je tim Oaze pokazao u trenucima kada je pomoć drugima bila potrebna. Tijekom Covid-19 pandemije i potresa u Zagrebu, kada je privremeno obustavljen rad restorana, odlučili su pokrenuti kampanju Zagreb Earthquake – Food for Life” i kuhanjem toplih obroka pomoći potrebitim građanima pogođenim potresom u Zagrebu. Tijekom ove kampanje Oaza Joyful Kitchen podijelio je preko 4000 obroka najpotrebitijim građanima.

Sadi je predstavljao rad udruge Youth ID. Youth ID je francuska neprofitna organizacija koja okuplja mlade i promiče samoosnaživanje i osobni razvoj mladih na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Cilj je pomoći mladima iz cijelog svijeta da identificiraju probleme koje bi željeli prevladati i postanu pokretači promjena.

Youth ID je uključen u različite projekte koji su tematski bliski održivom razvoju, a udruga razvija alate prilagođene mladima za dijalog o održivom razvoju, ugljičnom otisku, klimatskim promjenama i društvenom poduzetništvu za djelovanje protiv klimatskih promjena.

Anais je sudionica projekta Europskih snaga solidarnosti u Španjolskoj. Proyecto Kieu promiče svijest, aktivno sudjelovanje i kritičko promišljanje. Vizija koju dijele članovi projekta je održivi razvoj, koji promiče globalnu ravnotežu između postizanja ekološke održivosti, dobrobiti ljudi i njihovog ekonomskog, društvenog i kulturnog prosperiteta. Važno je da razvoj mora služiti dobrobiti sadašnjeg stanovništva, bez ugrožavanja budućih generacija.

Siromaštvo se shvaća u širem smislu: ne samo kao materijalne neprilike, nego kao nedostatak mogućnosti, jednakosti i poštivanja građanskih, političkih i ostalih prava.

U području La Sagre, gdje se projekt provodi, mladi se suočavaju s ozbiljnim ekonomskim problemima i najčešće nemaju velike mogućnosti obrazovanja i zaposlenja. Sustav javnog međugradskog prijevoza nije razvijen, pa su mladi koji žive u ruralnom području prilično zakinuti od prilika koje nude urbana središta. Zbog toga što uzrok društvenih nejednakosti leži u nejednakom pristupu resursima i isključenosti mladih iz donošenja odluka koje ih se tiču, u radu s mladima fokusiraju se na one s manje mogućnosti zbog socioekonomskih faktora i okruženja u kojem žive.

Ostale spikaonice možete pogledati ovdje.

Glavni cilj projekta je osnažiti mlade ljude da postanu ekološki aktivni, educirani i sposobni unijeti promjenu u svoj svakodnevni život.

Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom Youth ID i financijski ga podržava Veleposlanstvo Francuske u RH.

Autorica teksta: Ivana Pavlović