Učenička deliberacija je održana 1. lipnja 2022. u Gimnaziji M. A. Reljkovića Vinkovci te je na njoj sudjelovalo osamdesetak učenika iz same Gimnazija M. A. Reljkovića Vinkovci, Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrije Štampara Vinkovci i Drvodjelska tehnička škola.

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva. U projekt su od rujna 2021. uključene srednje škole s područja grada Vinkovaca, Gimnazija Matije Antuna Reljkovića Vinkovci, Zdravstvena i veterinarska škola Dr. Andrije Štampara Vinkovci te Drvodjeljska tehnička škola Vinkovci. U protekloj školskoj godinu učenici i učenice su zajedno s nastavnicama iz navedenih škola bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti. 

Tijekom deliberacije su učenici imali priliku predstaviti probleme koje su prepoznali u svojoj zajednici kao što su neprilagođeni vozni red javnog prijevoza, manjak kulturnog sadržaja i prostora za mlade te različite probleme koje nalaze u vlastitim školama, te dati prijedloge promjena. Prijedloge su predstavili predstavnici gradske vlasti (donositelja odluka) Andrei Vinković, pročelnici za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca, kojoj su predložili moguća rješenja problema, ali i od koje su dobili informaciju kako oni sami mogu utjecati na probleme u lokalnoj zajednici.

Deliberacija u Vinkovcima je bila prva u projektu, a slijede deliberacije u Kninu, Vukovaru, Zagrebu, Županji, Novoj Gradišci i Karlovcu do kraja lipnja te u još desetak zajednica najesen i u školskoj godini 2022./2023. Na ovom linku možete pronaći više informacija o samom projektu, ali i o HDD-u.

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

„Uočili smo kako naši mladi imaju svoj stav i želju da sudjeluju odnosno da potaknu neke promjene kada je riječ o njihovim potrebama bilo da je riječ o prijevozu učenika, dodatnim sredstvima za neke projekte i aktivnosti, dodatnom prostoru i slično. Inače, ovo je bila prva deliberacija na području Hrvatske u okviru ovoga projekta i zaista je odlično prošla”
Mateja Damjanović, prof. hrvatskoga jezika i filozofije i voditeljica Debatnog kluba „Geneza” vinkovačke Gimnazije, Gimnazija Matije Antuna Reljkovića
“Bilo je jako zanimljivo. Ispunila su se sva očekivanja koja sam imala od jučer s pripremne radionice i stvarno se nadam kako ćemo pridonijeti da se riješe ti neki problemi koje smo istakli kao važne. Općenito riječ je bila o poboljšanju života mladih na području Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Neki od konkretnih problema na koje smo ukazali bili su prijevoz odnosno povezanost okolnih općina s gradom Vinkovcima kao i problemi u određenim školama. Kod nas to je primjerice nedostatak prostora i kantina koju nemamo”
Marina Galinović, učenica Zdravstvene i veterinarske škole Dr. Andrije Štmpara
„Ovo mi je prvo debatno iskustvo na ovoj razini, do sada je to bilo samo u razredu gdje smo u pozitivnoj i negativnoj skupini raspravljali o pojedinim temama. Ovo je nešto novo i bilo je puno profesionalnije. Veselim se tom iskustvu jer mi je i velika pomoć u učenju budući da način komuniciranja u debati zahtijeva argumentirane stavove. Isto tako to je općenito pomoć u životu jer nas uči dobroj i pristojnoj komunikaciji. Sve se pozorno sluša, a ako želite nešto reći morate čekati svoj red”
Sonja Jurić, učenica Gimnazije M.A. Reljkovića
„Iznijeli smo svoje probleme pred predstavnicom Grada koja je s nama o svemu tome popričala, saslušala probleme i načine na koje mislimo da se mogu riješiti. Nemam neko posebno iskustvo u debatiranju, uz ovo sudjelovala sam još u debati na engleskom jeziku koju organizira naša škola. Ono što mogu reći to je da je ovo jedno iskustvo koje gradi čovjeka i sigurno je korisno jer gradi komunikacijske vještine i uči nas kako argumentirano iznijeti svoje mišljenje i poraditi na rješavanju nekakvih problema”
Andrea Zavišić, učenica Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara