Održana je prva EU Spikaonica na temu Mladi v.s. Mentalno zdravlje. Ukupno je sudjelovalo 45 sudionika, a panelisti webinara bili su Ella Selak Bagarić sa Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Ivona Eterović iz Mreže mladih Hrvatske te Ines Begčević iz udruge Kako si?.

“Nažalost, o mentalnom zdravlju mladih se danas ne priča dovoljno. Opći dojam jest da se zbog pandemije i potresa u Središnjoj Hrvatskoj počinje više pričati o mentalnom zdravlju te iako se mladi danas lakše otvaraju, i dalje postoje različiti strahovi i mitovi koje svi zajedno trebamo pobiti.”, započela je Ines Begčević prvu EU Spikaonicu.

Jesu li mladi dovoljno osviješteni o važnosti njihova mentalnog zdravlja ili je to i dalje tabu tema? Ella Selak Bagarić naglasila je kako su prema njenom iskustvu mladi otvoreniji tražiti pomoć naspram roditelja koji se u toj situaciji osjećaju krivima te im ne znaju pružiti pravu podršku. Ines Begčević istaknula je da čak i jednostavna pitanja poput “Kako si?” ili “Mogu li ti nekako pomoći?”, uvelike doprinose da se osoba ne osjeća usamljeno.

Panelistice su se složile oko problema nedovoljne zastupljenosti mentalnog zdravlja u politici. “Inicijative se tako pokreću od strane pojedinaca prema državi, a trebalo bi biti zapravo obrnuto.”, naglasila je Ella Selak Bagarić.

Ivona Eterović smatra da bi Savjet za mlade VRH i lokalni Savjeti za mlade trebali biti centralno mjesto o svim pitanjima za mlade pa tako i mjesto pokretanja promjena. Isto tako, u svakoj školi bi učenička i studentska vijeća trebali na razini obrazovnog sustava pokrenuti inicijativu da se više priča o temi mentalnog zdravlja.

Ivona naglašava nisku razinu participacije mladih te smatra da se u procesu donošenja odluka mlade samo pasivno pita za mišljenje, te se ne osjećaju kao bitni dionici.

Na generalnoj razini, bilo kojoj osobi, a tako i mladoj, ako damo osjećaj uključenosti ili korisnosti da može utjecati u svojoj okolini te da je njegovo/njeno mišljenje bitno, na neki način doprinosimo mentalnom zdravlju osobe.

Mladi bi se u obrazovnom sustavu, tj. u školama trebali upoznati sa važnosti očuvanja i osnaživanja njihova mentalnog zdravlja kroz različite edukacije i radionice. Isto tako, školski psiholog ili pedagog ne bi se trebao gledati kao kazna, već kao rješenje problema.

Inicijativa Kako si?, pokrenuta od strane studenata psihologije Filozofskog fakulteta, odličan je primjer kako smanjiti stigmatizaciju i približiti probleme vezane za mentalno zdravlje mladih. Društvene mreže su danas najzastupljeniji način komunikacije, a ova inicijativa je upravo preko Instagrama i Facebooka stvorila veliku zajednicu mladih.

Cijelu spikaonicu možete pogledati ovdje.

Ostale spikaonice možete pogledati ovdje.

Cilj projekta EU Spikaonica je informiranje mladih o izazovima i prioritetima Europske unije, o Konferenciji o budućnosti Europe te o demokratskim procesima i javnim politikama na kojima se temelji EU kao i otvaranje prostora za aktivno sudjelovanje mladih i osnaživanje građanske kompetencije mladih. Europska Unija kroz Ciljeve za mlade EU, a posebno “Cilj 5: Mentalno zdravlje i dobrobit” želi povećati razinu mentalne dobrobiti i zaustaviti stigmatizaciju vezanu za probleme mentalnog zdravlja, te na taj način promicati socijalnu inkluziju svih mladih ljudi.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Izvor teksta: Europski dom Zagreb