Nije život samo Netflix – odlučili smo vam pomoći u potrazi za zanimljivim i kvalitetnim načinima da usvojite nova i unaprijedite postojeća znanja u ovom periodu bez škole, a sa što više socijalnog udaljavanja. Usput, mladima se često pripisuje (i znanstveno dokazuje) nezainteresiranost za vijesti, učenje i čitanje, sve manji raspon koncentracije, a sve više vremena provedenog uz “zabavne” sadržaje. Debata bi trebala razvijati štošta, pa tako i kritičko razmišljanje. Pozivamo vas da tu vještinu primijenite ne samo na protivničke argumente, nego i na vlastiti život – razmislite o tome što vam je točno zabavno u gledanju 6 sezona neke serije tjedno i s kojim ćete se posljedicama suočavati u sljedećih tri, šest ili dvanaest mjeseci. Budući da je svaka minuta provedena uz TikTok gotovo sigurno beskorisna, a minuta i nemamo tako puno, nema boljeg trenutka od ovog da razmislite o tome kako bi te minute od sada mogli provoditi na zanimljiviji i korisniji način. Koncentracija, interesi i vještine se moraju razvijati – tko nije počeo prije pet godina, može početi danas.

Ovaj ćemo popis nadograđivati, pa slobodno provjerite ima li što novo u sljedećih nekoliko tjedana. Ako imate svoje prijedloge, javite nam ih na hdd@hdd.hr.

Online učenje

Iako već godinama imamo tu mogućnost u vidu besplatnih online resursa za učenje, većinom ih nismo navikli koristiti, redovito ili uopće. Kako bi nam online učenje bilo što bezbolnije i kako nam ne bi oduzimalo bitno više vremena nego regularno školovanje, potrebno je uložiti malo truda u organizaciju vlastitog dana, savladavanje strategija za online učenje i brigu za vlastito stanje uma. Predlažemo da prođete kratak i besplatan tečaj online učenja, poput onog koji je pripremio edX.

Online sastanci

Skype je passé – ako tražite jednostavan način za održavanje online sastanaka, preporučamo Google Hangouts za koji je dovoljno imati Google račun, ili pak 8×8, besplatnu platformu za koju se nije potrebno ni registrirati. Oba servisa su jednostavni za korištenje i omogućavaju vam da bez problema održite debatni sastanak, ekipno učenje, predavanje ili rad sa svojim učenicima.

Klasici

Khan Academy je prvi među klasicima. Stranica ove neprofitne organizacije pokriva širok broj predmeta za širok spektar uzrasta, od osnovne do srednje škole, a nije nepoznata ni činjenica da su neki fakultetski kolegiji bili lakši za položiti uz malo Khanovske matematičke pomoći. Stranicu posebno preporučamo za STEM predmete, a pronaći ćete i ponešto o zanimljivim stvarima koje nam često nedostaju u formalnom obrazovanju, poput osnova mikroekonomije i makroekonomijeosobnih financija, poduzetništva i planiranja karijere.

edX je platforma koju su osnovali Harvard i MIT, a sadrži preko 4000 kolegija s raznih fakulteta. Predavanja možete gledati potpuno besplatno, a učiti možete o svačemu, od filozofije do programiranja. Sigurno ćete pronaći nešto zanimljivo ako pogledate što ima, a mi za početak predlažemo Justice, uvod u moralnu i političku filozofiju koji je posebno popularan među debatantima, The Analytics Edge za one koje zanima čemu će Fejsbucima svi ti podaci koje nam kradu, ili American Prophet, kolegij koji će vas uvesti u život i djelo Martina Luthera Kinga, jedne od najvažnijih ličnosti i najboljih govornika 20. stoljeća.

edX-u je slična Coursera – prelistajte bogat katalog kolegija, a mi predlažemo Introduction to Mathematical Thinking ili Introduction to Philosophy.

Školski predmeti

Pomoć hrvatskom školstvu pogođenom korona virusom je platforma koju su inicirali volonteri kako bi olakšali učenicima, roditeljima i nastavnicima stupanje u kontakt sa zainteresiranim instruktorima koji s učenicima vježbaju nastavno gradivo. Više o inicijativi donosi srednja.hr.

Estonija, čiji učenici na PISA testovima postižu najbolje rezultate u Europi, zbog novonastale je krize svoje digitalne obrazovne alate učinila dostupnima svima. Ti alati mogu vam pomoći u učenju, na primjer, matematike ili jezika, ali uključuju i platforme poput one za besplatno uspostavljanje online učionice koju mogu koristiti nastavnici.