Debate stranaka novi su projekt Hrvatskog debatnog društva koji provodimo s ciljem pružanja platforme različitim političkim opcijama i pozicijama za predstavljanje svojih ideja i civiliziranu raspravu s onima čije su ideje i stavovi drugačiji ili suprotni. U svakoj debati postoje i oni koji su za i oni koji su protiv, i Vlada i opozicija, a svaka iznesena ideja mora biti argumentirana i može biti propitana. Važan element Debata stranaka su i pitanja publike koja u događaj uvode i šire viđenje problema o kojima debatiraju sukobljene strane.

Prvu Debatu stranaka održali smo 8. veljače 2020. godine u Auli Sveučilišta u Zagrebu. Tom su nam se prilikom pridružili Ivan Vidiš i Ivica Rakušić, predstavnici Mladeži HDZ-a, i Biljana Gaća i Kristian Čarapić, predstavnici Foruma mladih SDP-a, koji su raspravljali o postojećim i potencijalnim politikama usmjerenih na poboljšavanje položaja mladih u Hrvatskoj.

Panelisti su se složili oko toga da su mladi u Hrvatskoj skupina kojoj treba posvetiti posebnu pozornost i mjere dizajnirane za poboljšavanje kvalitete života kako bi u što većem broju ostali živjeti u Hrvatskoj ili se vratili u Hrvatsku nakon obrazovanja stečenog u inozemstvu. Mladi HDZ-ovci naglasili su da podupiru postojeće mjere, poput pripravništva, koje za cilj imaju olakšati mladima pronalazak prvog posla, kao i to da je važno mlade potakuti na samozapošljavanje kroz otvaranje obrta. Rekli su i kako je važno da rastu prosječne, minimalne, a prije svega medijalna plaća kako bi život u Hrvatskoj bio ugodniji. Predstavnici SDP-a su upozorili da je gorući problem to što se mladi danas suočavaju s nesigurnosti na radnom mjestu, a veliki broj njih bavi se prekarnim radom. Kao primjer pozitivnog rješenja naveli su to da su neke članice EU ukinule rad na određeno kako bi mladima omogućile sigurnije zaposlenje kroz ugovore na neodređeno s probnim rokom. Istaknuli su i problem stambenog pitanja koje muči mlade Hrvate i predložili politike poput državne pomoći pri otplati kredita, gradnji stanova za mlade i revitalizaciju napuštenih objekata kao rješenja tog problema.

Svi panelisti smatraju kako je mladima potrebno vratiti vjeru u rad institucija kroz borbu protiv korupcije kako bi stav prema životu u Hrvatskoj postao pozitivniji. Ivan Vidiš, predsjednik Mladeži HDZ-a, istaknuo je i to da Mladež osuđuje tekuće afere vezane uz kupnju stanova subvencioniranim kreditima, poput one u koju je uključena članica HDZ-a Anita Nosić, i pozvao da se po tom pitanju odrade propisani institucijski procesi. Biljana Gaća, predsjednica Foruma mladih SDP-a, naglasila je to da politike za mlade ne smiju rezultirati samo kozmetičkim promjenama te je spomenula i pitanje obrazovanja, rekavši pritom da “tablet reforme” nisu dovoljno i da je hrvatskim učenicima potrebno osigurati građanski odgoj kao zaseban predmet i elementarni preduvjet razvoju društvene solidarnosti i financijske pismenosti.

Projekt su medijski popratili Večernji list, 24 sata, Dnevnik Nove TV (od 26:00) i Dnevnik 2 HRT-a (0d 34:15, 8. veljače 2020.), a prvi Debatu stranaka uživo je prenosila N1 televizija.

Debate stranaka će se nastaviti, a zaintersirane molimo da nam predlože teme koje bi željeli vidjeti zastupljene i da nam se pridruže – ulaz za publiku je slobodan.