Sedmi po redu Winter Holidays Open, najveći europski debatni turnir za srednjoškolce, organizirali smo i ove godine u Zagrebu, i to u XV. gimnaziji (MIOC) koja je ove godine od 13. do 15. prosinca ugostila nešto više od 450 sudionika iz Slovenije, Singapura, Turske, Slovačke, Italije, SAD-a, Norveške, Finske, Danske, Nizozemske, Rumunjske, Češke, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Hrvatske – što debatanata, što sudaca, trenera i naših volontera koji su, kao i uvijek, omogućili to da se turnir uopće održi.

Nakon šest preliminarnih rundi, u eliminacijske runde natjecanja u Novice kategoriji (debatanti s do 2 godine iskustva) probile su se ekipe DSDC Orange i DSDC Red (Dutch Schools Debate College, Nizozemska), UWCRCN (United World College Red Cross Nordic, Norveška) i Bežigrad Yellow Stars (Gimnazija Bežigrad, Slovenija). Nakon polufinalnih i finalne debate, pobjednici Novice kategorije postali su članovi ekipe DSDC Orange iz Nizozemske.

U osminu finala su se u otvorenoj kategoriji uspjele plasirati ekipe Singapura (Singapur, reprezentacija), Germany Junior (Njemačka, reprezentacija), USA Red i Blue (SAD, reprezentacija), Germany WSDC (Njemačka, reprezentacija), DGM Black (II. gimnazija Maribor, Slovenija), Romania Red (Rumunjska, reprezentacija) i naš Titoš A (Gimnazija Tituša Brezovačkog, Hrvatska). Pobjedu je prolaskom kroz sve eliminacijske runde osigurala ekipa Team Singapura iz Singapura. Čestitke svim sudionicima, a zainteresirane upućujemo na web stranicu turnira na kojoj mogu preuzeti kompletne rezultate.

Voljeli bismo i ovim putem zahvaliti našim volonterima, Gradskoj skupštini Grada Zagreba i Atlantic Grupi bez čije se potpore ovogodišnji turnir ne bi mogao održati.

Kao i svake godine, samom turniru prethodni glasanje za pripremljene teze. Osim pripremljenih teza, na turniru se debatiralo i na nekoliko impromptu teza, odnosno onih koje debatanti dobiju 60 minuta prije početka debatnog kola i na koje se moraju pripremiti bez pomoći trenera, udžbenika, knjiga, časopisa ili interneta. Naši su sudionici 2019. debatirali na sljedeće teze:

1. i 2. kolo: This house would lift sanctions and seek to repair relations with Russia.

3. kolo: This house regrets the culture within the West that parents will not live with and be cared for by their children in their old age. (impromptu)

4. kolo: This house supports the decision of young people to remain single. (impromptu)

5. i 6. kolo: This house would put an expiration date on land ownership.

Osmina finala: This house believes that all former colonial countries have an obligation to completely open their borders to their past colonies. (impromptu)

Četvrtina finala: This house prefers a world where there is no fear of death. (impromptu)

Polufinale: This house would lift sanctions and seek to repair relations with Russia.

Finale: This house believes that the use of violence is a legitimate form of protest.

Novice polufinale: This house believes that teachers should allocate more time to students based on student effort rather than student ability. (impromptu)

Novice finale:  This house would lift sanctions and seek to repair relations with Russia.

Nadamo se da ćete turnir pratiti i sljedeće godine – organizacija već počinje, a WHO 2020 će se održati od 11. do 13. prosinca.