Hrvatska narodna banka ovogodišnji Tjedan novca zaokružila je sad već tradicionalnom našom suradnjom na velikoj učeničkoj debati. Više od 200 učenika se u petak 29. ožujka okupilo u HNB-u kako bismo dobili odgovor na pitanje: ”Treba li uvesti testove financijske pismenosti prije zaduživanja?” 

Na početnom glasovanju publika je gotovo jednoglasno bila protiv testova financijske pismenosti. Kako je debata odmicala kraju publika je malu prednost pokazala negacijskoj skupini, odnosno afirmacijska skupina je uspjela je tijekom debate uvjeriti publiku da promjene svoj stav. No ono što je generalni zaključak svih okupljenih je da financijska pismenost treba biti predmet u školama, a ne test kada se osoba već ide zadužiti.

Okupljeni učenici bili su oštri prema našem obrazovnom sustavu koji ih ne priprema za odgovorno raspolaganjem financijama, hvalili su roditelje koji imaju znanje svoje dijete educirati u smjeru financijski odgovornog djelovanja kao i profesore koji ih o tome uče u školama, a kao dobar način educiranja isticali su specijalizirane članke koji se mogu pronaći na internetu.

Zahvaljujemo se HNB-u što su nas prepoznali kao partnera na ovom projektu i veselimo se nastavku suradnje u budućnosti.

Kako je to uživo izgledalo možete pogledati na Facebook stranici HNB-a.