Koliko god se netko trudio izbjeći javni nastup to nije moguće. Primjeri toga su vrtićke predstave, prezentacije u školi, sudjelovanje na školskim priredbama u kojima  svi sudjeluju. Odrastanjem javni nastupi postaju učestaliji – intervjui za fakultete ili posao, prezentacije svojih ideja na poslu, govori zahvala na vjenčanjima i ostalim svečanostima. Možemo se truditi izbjeći javni nastup, ali zar nije bolje za njega biti spreman?

Što su uopće strah i trema? Mogli bismo reći da je strah skupina osjećaja koju proživljavamo kada se osjećamo ugroženo zbog neke situacije u kojoj se nalazimo, a ne znamo kako iz nje izaći. Trema je, pak, specifična vrsta straha koju osjećamo prilikom razmišljanja o nekoj budućoj radnji jer mislimo da joj nismo dorasli. Strah i trema različito se manifestiraju – znojenje dlanova, ubrzano kucanje srca, plitko disanje, suha usta, drhtanje i svima poznati ”leptirići u trbuhu” su samo neke od fizičkih nuspojava, dok postoje i psihičke kao što su: panika, stres, bijes ili ekstremna povučenost.

Strah i trema pozitivni su čimbenici sve dok pozitivno utječu na vaš javni nastup zato što pokazuju da vam je stalo kako ćete prezentirati ono što ste pripremili. A kako bi sve stalo samo na pozitivnim čimbenicima slijedi nekoliko savjeta za svladavanje straha i treme.

1.Priprema za javni nastup

Kada se dobro pripremimo onda smo sigurniji u ono što govorimo. Tako imamo veći osjećaj kontrole što nam daje osjećaj stabilnosti i samopouzdanja. Pripremljeni govor se treba vježbati se dok ga ne počnemo izgovarati automatizmom. To nikako, ali nikako, ne znači da govore trebate učiti napamet. Prilikom izgovaranja napamet naučenog govora vrlo je česta pojava mentalne blokade, odnosno trenutka kada zablokiramo toliko da se ne može prisjetiti što trebamo iduće reći kao ni snaći se u bilješkama koje imamo.

2.Pravilno dišite

Zbog treme vrlo često dolazi do hiperventilacije i tako počinjemo loše disati. Kako smo napeti, trbušni mišići nam se stisnu pa možemo disati samo grudnim košem što je zapravo hiperventilacija koja dovodi do pojačanog kucanja srca i povišene razine adrenalina. Zato je važno da ustalimo disanje i dišemo kroz dijafragmu. Uvucite trbuh, nemojte pomicati prsni koš, izdahnite kroz nos. Zrak će proći kroz vaše nosnice, a osjetit ćete da se trbuh puni zrakom.

3.Analizirajte situaciju

Ako počinjete strah i tremu osjećati i dan prije turnira, odnosno javnog govora, pokušajte analizirati situaciju.  To je moguće napraviti u tri koraka. U prvom koraku napišite najgori mogući scenarij koji se može dogoditi. Potom, u drugom koraku, pročitajte napisano i prekrižite sve situacije koje imaju malu vjerojatnost da se ostvare. Treći korak od vas traži da još jednom prođete kroz popis ostalih situacija i vidite kako njih možete zaobići. Na primjer, ako ostane na papiru: ”zaboravit ću drugi argument”, to se lako može riješiti time da kolege iz ekipe zamolite da vam dodaju papirić na kojem jasno piše:” Reci drugi argument”.

4.NE izbjegavajte javni nastup

Javni nastup možemo poistovjetiti sa sklekovima. Na početku vježbanja će vam zasigurno biti teški i nećete ih moći pravilno napraviti, ali ako nastavite marljivo ići na treninge 2 do 3 puta tjedno, kroz neko razdoblje sklekovi više neće predstavljati problem. Što više puta održite govor pred publikom uvidjet ćete da većinu puta sve bude uredu, a da ste vi sve opušteniji.