U zadnjih par mjeseci puno se govorilo o važnosti neutralnosti interneta i potencijalnim posljedicama koje će nastati ukoliko se izgubi ta neutralnost. Nakon što je u SAD-u Savezni odbor za komunikacije (FCC) izglasao ukidanje pravila iz 2015. koja su donesena tijekom Obamine administracije (koja su osiguravala slobodan i otvoren Internet) rasprava se još više razbuktala te se svi pitaju kako će to utjecati na internet korisnike.

Tijekom pripreme debatnog case-a prvo trebamo definirati pojmove u tezi. U ovom slučaju, važno je razumjeti što je to neutralnost interneta kako bi znali što i kako trebamo argumentirati.

Neutralnost interneta osigurava da pružatelji Internet usluga (ISP u daljnjem tekstu), u tretiraju sav promet na internetu jednako bez obzira na njegov sadržaj ili u sklopu koje aplikacije se sadržaj generira (primjeri ISP-a u Hrvatskoj su T-com, Iskon, B-net itd.). To bi značilo da vlasnik Snapchata danas nije u mogućnosti platiti Iskonu da njegov sadržaj po internetu putuje brže od prometa koji se generira preko Instagrama. Brzinu korištenja sadržaja određuju korisnici koji kupe „bandwith“ i sve što preko interneta rade događa se istom brzinom. U trenutku kada nema neutralnosti interneta pružatelji internet usluga mogli bi usporavati ili blokirati određen sadržaj i usluge ili naplaćivati korisnicima (bilo potošačima ili poslovnim korisnicima kao npr. Facebook, Youtube, Google itd.) dodatne pristojbe za nesmetan pristup uslugama ili servisima. Npr. Iskon bi moga odlučiti da njegovi korisnici mogu koristiti samo Google kao tražilicu dok bi T-com mogao sklopiti sponzorski ugovor s Microsoftom i reći da njegovi korisnici po normalnoj brzini mogu koristiti samo tražilicu Bing (ona stvarno postoji).

Sljedeći korak u pripremi je istraživanje odnosno čitanje članaka kako bi shvatili koji su osnovni argumenti osoba koje se zalažu ili protive tezi.

Važno je napomenuti da sve tekstove koje pročitamo ne uzimamo zdravo za gotovo već promislimo o tome jesu li nam važni za debatu, dokazuju li išta unutar teze, jesu li logični i objašnjavaju li uistinu to što tvrde. Također, provjerite tko je autor. Rasprava o neutralnosti interneta definira tržište od više triljuna dolara i mnogo je plaćenih analiza i mišljenja koja nisu nužno najobjektivnija.
Čitajući članke naići ćete na stavove zagovornika i protivnika neutralnosti interneta.

Zagovornici neutralnosti interneta tvrde da se ukidanjem ovih odredbi otvara put pružateljima usluga da usporavaju ili blokiraju usluge ili sadržaj konkurirajućih kompanija.
Jednostavno rečeno, ovo omogućava npr. T-Comu da usporava Netflix, pogotovo ukoliko pružaju sličnu uslugu.
Neki smatraju da će ovakva praksa postati učestala što znači da će male kompanije ili konkurirajuće biti u nefer položaju prema već etabliranim gigantima koji imaju financije kojima će odagnati ovakve probleme. Iz toga proizlaze pitanja kako će to utjecati na korisnike, slobodu izbora i konkurentnost i sl. Također, neki govore da je ovo potez koji će uništiti brojne aktivističke platforme ili pak stranice koje koriste pripadnici manjina. To nas dovodi do pitanja kako to utječe na slobodu govora i cenzuru određenih sadržaja na Internetu. Zamislimo samo da velika većina ljudi krene pozivati na bojkot Bneta jer nije usporio promet na stranice neke manjine koju je većinsko stanovništvo odlučilo zlostavljati. Profitabilna, a time i vjerojatna odluka uprave bila bi da se složi s većinom i uspori promet prema manjinskim stranicama.

Značajno je i pitanje je li uopće Interenet pravo koje imamo pa i iz tog proistječe da bi država zakonima trebala garantirati određene standarde za pružanje te usluge. Treba li svatko imati mogućnost da se jednakom brzinom dođe na njegovu stranicu? Treba li se internet tretirati kao javna usluga?

S druge strane, osobe koje se zalažu za ukidanje neutralnosti interneta kažu da se ovime stvara slobodno tržište prijenosom podataka što će dovesti do još veće kompetitivnosti među kompanijama i osigurati bolje usluge za potrošače. Trenutačno, kažu, postoji jako malo inicijative da se ISP bavi razvojem velikih brzina obzirom da će njih moći relativno slabo unovčiti. Situaciju s neutralnosti interneta uspoređuju sa situacijom gdje bi npr. novine morale objavljivati sve što bilo tko odluči napisati ukoliko za to plati neku osnovnu naknadu. Nadalje, tvrde da će se ovime osigurati veće investicije u telefonsku infrastrukturu i posljednje da pružatelji usluga zajedno s većim kompanijama već sada utječu na sadržaj koji konzumiramo tako da neće biti značajne promjene.

Dodatni argumenti upozoravaju na to da je ukidanje neutralnosti interneta način na koji se može malo oslabiti ogromne internet kompanije koje koriste infrastrukturu interneta, zarađuju ogromna bogatstva, a jako malo u proporciji ulažu u razvoj infrastrukture. Možda je ukidanje neutralnosti interneta dobar način da se malo uspori rast Googlea, Amazona i Applea pa odgodimo njihovo preuzimanje svijeta na par godina.