Predstavnici Hrvatskog debatnog društva i naše debatne reprezentacije sudjelovali su danas na konferenciji za novinare u prostorijama Grada Zagreba, a kojoj su nazočili i gradonačelnik Milan Bandić, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić i zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić.

Gradonačeniku, zamjenici gradonačelnika i zamjeniku pročelnika, kao i okupljenim novinarima, predstavili smo ovogodišnje uspjehe hrvatske debatne reprezentacije na Svjetskom debatnom prvenstvu u Indoneziji o kojima smo već pisali. Najavili smo i da će se sljedeće Svjetsko prvenstvo održati u Hrvatskoj. El presidente Bojan Marjanović istaknuo je da se po broju zemalja sudionica, njih preko 60, radi o najvećem međunarodnom događaju ikad održanom u Zagrebu. Osim toga, ovaj je desetodnevni događaj iznimno bitan za hrvatski debatni program, promociju Zagreba i Hrvatske, ali i zagrebačke ugostitelje koji će na ovom događaju utržiti i do 6 milijuna kuna.

Anastazija Stupar, koja uz Bojana trenira naše reprezentativce, pohvalila se uspjehom hrvatskih učenika koji dolaze iz debatnog programa višestruko slabije financiranog od onih njihovih protivnika iz Danske, Njemačke ili Hong Konga. Hrvoje Kožić, učenik V. gimnazije koji je na ovogodišnjem prvenstvu osvojio brončanu medalju u individualnom poretku, ocijenio je da mu je baš takve suparnike najdraže susresti, dok je Alma Džafić, učenica II. gimnazije, navela da smatra da je održavanje prvenstva u Hrvatskoj izuzetno važno kao poticaj hrvatskim učenicima da se uključe u debatni program za koji smatra da otvara nove vidike i nadomješta neke od ključnih nedostataka našeg obrazovnog sustava. Ne sumnjamo da bi ostatak ovogodišnje ekipe (Maja Roglić iz V. te Marija Jarnjak i Igor Fras iz II. gimnazije) počastio prisutne još kakvom mudrošću. Nažalost, navedeni su trenutno zauzeti uspoređivanjem Indijskog oceana s Jadranskim morem pa nisu bili u mogućnosti prisustvovati konferenciji.

Na kraju dana, jasno je da su prepreke koje leže između ambicija i sposobnosti naših učenika, ali i organizacije Svjetskog prvenstva 2018. koje će okupiti preko 600 sudionika, isključivo financijske prirode. Sudjelovanje naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Indoneziji u potpunosti je ovisilo o donacijama Grada Zagreba, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Zagrebačke županije, kao i privatnim donatorima Odvjetničkom društvu Žurić i partneri, Orbicu i Atlantic Grupi kojima i ovim putem zahvaljujemo što su nam omogućili kako sudjelovanje, tako i ovaj uspjeh.

Gradonačelnik Bandić naveo je da je domaćinstvo Hrvatske nad prvenstvom i njegovo održavanje u Zagrebu veliki poticaj za sve u Gradu, kao i da će Grad financijski poduprijeti Hrvatsko debatno društvo u prikupljanju 1,5 milijuna kuna potrebnih za organizaciju ovog prestižnog događaja i predstavljanje Zagreba i Hrvatske u najboljem svjetlu.