Pozivamo vas na javnu tribinu “Tolerancija, različitost, imigracija” o aktualnoj temi imigracije i tražitelja azila ovog četvrtka 8. svibnja u 11 sati u Mađarski institut Balassi (Augusta Cesarca 10, Zagreb), na kojoj će sudjelovati zastupnici u Europskom parlamentu Ruža Tomašić i Tonino Picula, predsjednik UNHCR-a za Hrvatsku Terrence Pike, predstavnici MUP-a i Ureda za ljudska prava Vlade te CMS-a i CEDIM-a, a o svojim iskustvima u traženju azila u Hrvatskoj i integraciji u hrvatsko društvo pričat će Prince Soniyiki te Nazar Žubanišev.

Tribinu će moderirati Ivana Dragičević, čiji film ”Anima Hotel Europa” slijedi nakon rasprave oko 12:30.
Dok ove godine EU obilježava Europsku godinu razvoja, posvećenu međunarodnoj razvojnoj politici Europe, istovremeno se suočava i s pravom humanitarnom krizom na Sredozemlju. Od početka 2015., oko 1500 migranata izgubilo je život pokušavajući se domoći europskih obala. “Sredozemlje je od mora postalo groblje”, izrazili su svoju zabrinutost pripadnici brojnih međunarodnih organizacija za ljudska prava, apelirajući na europske zemlje da se aktivnije uključe u spašavanje migrantskih života. Zastupnici u EP-u tijekom prošlotjedne sjednice u Strasbourgu također su zatražili od Vijeća odlučnije mjere za spašavanje migranata.

S obzirom na relevantnost tematike na europskoj razini, a u želji da skrenemo pažnju hrvatske javnosti na izazove i poteškoće s kojima se susreću tražitelji azila, azilanti i izbjeglice u Hrvatskoj i Europi, Ured za informiranje Europskog parlamenta organizira javnu tribinu naslova “Tolerancija, različitost, imigracija”.

Gospodin Terrence Pike, predsjednik UNCHR-a u Hrvatskoj te hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, gospođa Ruža Tomašić i gospodin Tonino Picula, osvrnut će se na međunarodni i europski status izbjeglica, dok će gospodin Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske, te gospođa Anita Mandić, voditeljica Odjela za azil Ministra unutarnjih poslova govoriti o problematici imigracije u hrvatskim okvirima. Vedrana Baričević i Josip Šipić, istraživači Centra za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM), te Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije (CMS), upoznati će nas s problemima i izazovima integracije imigranata u hrvatsko društvo te medijskom percepcijom imigranata.

Dodana vrijednost ovoga događanja je i sudjelovanje azilanata Princea Soniyikija i Nazara Žubaniševa koji će s nama podijeliti svoje osobne priče. Nakon početnih izlaganja i javne rasprave uslijedit će projekcija dokumentarnog filma HRT-a autorice Ivane Dragičević, “Anima Hotel Europa”, o teškoj sudbini imigranata na Lampedusi koji su krenuli prema Europi s nadom u bolju budućnost.

Partneri ovog događanja su UNHCR, CEDIM, Hrvatske urbane mreže i Hrvatsko debatno društvo. U sklopu događanja posjetitelji će moći pogledati i fotografsku izložbu “Prince Soniyiki – Integracija azilanta u hrvatsko društvo” autorice Nene Lukin. Ovaj foto-esej u produkciji UNHCR-a slijedi put azilanta iz Nigerije pri njegovoj integraciji u Hrvatskoj.

Dodatne informacije:
https://www.facebook.com/europarl.hr?ref=hl#!/events/816861891732875/?ref_newsfeed_story_type=regular&feed_story_type=117

Reporter “Border controls: Triton between expectations and reality” (EuroparlTV)
http://europarltv.europa.eu/en/player.aspx?pid=384e9268-ce6b-43b3-975a-a47a00c660ad

Animated infographics “Immigration in Europe” (EuroparlTV)
http://europarltv.europa.eu/en/player.aspx?pid=55f3c05b-916e-411c-ad5e-a2c900efc112

EPRS – Asylum and irregular immigration in the EU

 

Svoje sudjelovanje možete potvrditi mailom na EPZagreb@europarl.europa.eu, a slobodno dođite i ako se ne stignete prijaviti!